eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nem lenne kevesebb allergiás akkor sem, ha kiirtanánk az összes parlagfüvet

Nem lenne kevesebb allergiás akkor sem, ha kiirtanánk az összes parlagfüvet

Az allergiát okozó pollen koncentrációjának emelkedésére figyelmeztet az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala. Az InfoRádiónak nyilatkozó allergológus szerint egyre többféle növény okoz allergiát, ráadásul súlyosabbat, mint öt-tíz éve.

Országszerte nő a levegő pollentartalma – mondta az InfoRádióban Kajtor-Apatini Dóra, az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának biológusa.

„Egyre nagyobb területen elérheti a következő napokban a nagyon magas szintet a parlagfű pollenkoncentrációja. A csalánfélék, az üröm- és a kenderfélék virágporának koncentrációja többfelé elérheti a magas szintet. A libatopfélék koncentrációja alacsony-közepes, a pázsitfűfélék és az útifűé is jelen van a levegőben, de már csak alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria, a Cladosporium és az Epicoccum az, amit monitorozunk és ami allergiás szempontból gondot okozhat, a koncentrációjuk pedig elérheti a magas és a nagyon magas szintet is”- közölte a biológus.

Nékám Kristóf allergológus professzor szerint a környezetszennyezés miatt egyre több ember allergiás egyre több mindenre.

„Az utolsó években a viharok száma is megnövekedett, amik a pollenszemcsék szétzúzásával további allergialehetőségeket keltenek” - mondta Nékám Kristóf.

Mindazonáltal nem érdemes mindenkinek kivizsgáltatnia, hogy mire allergiás – tette hozzá a professzor.

„Két helyzetben érdemes azért pontosan tudni, hogy mi az allergia kiváltója. Egyrészt ha valamilyen immunterápiát szeretne valaki csinálni – aminek persze megvannak a szakmai feltételei, és nem mindenki számára alkalmas –, másrészt akkor ha olyan betegről van szó, aki figyeli azt, hogy mikor várható a pollen megjelenése, és az előtt pár nappal már elkezdi a gyógyszereit szedni” - közölte a szakember.

Nem lenne kevesebb allergiás akkor sem, ha kiirtanánk az összes parlagfüvet

Nékám Kristóf szerint egyébként nagyjából ugyanennyi allergiás lenne akkor is, ha kiirtanánk az összes parlagfüvet.

„A fő bűnös most itt kétségtelenül a parlagfű. Ha nem lenne parlagfű, lehet, hogy valamivel kevesebb allergiás lenne – mert ez egy nagyon agresszív gyomnövény és a pollenfehérjéi nagyon erős allergiakeltők –, de nagyságrendileg ugyanennyi allergiás lenne akkor is, ha egy szál parlagfüvet sem látnánk az országban” - véli az allergológus.

A professzor azt mondta, hogy az árnyékos és nedves helyeket kedvelő kültéri gombák nyáron kevesebb embernél okoznak allergiás tüneteket, mint az előbb említett növények, de azért egyetért azzal, hogy ezeket is érdemes elkerülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×