eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hó a Balatonnál - mit hoz még nekünk ez a nyár?

Hó a Balatonnál - mit hoz még nekünk ez a nyár?

Különleges jelenséget fotóztak a Balaton fölött. A sivatagi homokra kicsapódó nedvesség hó formájában hullik ki a felhőből. A csapadék a talaj fölött elpárolog, de azért mégis: nyáron "havazás" a Balatonnál...

Hiába mondhatjuk eseménytelennek a Kárpát-medence mai időjárását, a Balaton felett így is érdekes légköri jelenséget figyeltek meg a meteorológiai szolgálat siófoki munkatársai.

Az afrikai eredetű légtömegeket csak az alsó rétegekben szorította ki átmenetileg a nyugati szelek övének hűvösebb levegője.

A magasban a poros sivatagi eredetű levegőben az ott található nedvesebb területeken szokatlan altocumulus jellegű felhőzet tud létrejönni. A nedvesség a sivatagi homokra kicsapódva hamar kihullik a felhőből, így az altocumulusokból szabályos virgák jönnek létre.

A csapadék természetesen még messze a talaj fölött elpárolog.

Altocumulus virgával. A sivatagi homokra kicsapódó nedvesség hó formájában hullik ki a felhőból.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×