eur:
393.13
usd:
367.06
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Hétfőn küldi el a választ az uniós kötelezettségszegési eljárásokra a kormány - a nap hírei

Összeöntötték a magyarországi és a határon túlról származó búzát a magyarok kenyeréhez. Kenyában sztrájkra szólított fel az elnökválasztás után az ellenzék vezetője.

Hétfőn küldi el válaszát az Európai Bizottságnak a civil törvény, illetve a felsőoktatásról szóló jogszabály módosítása ügyében egy hónapja indult kötelezettségszegési eljárásra a magyar kormány. A brüsszeli testület július 13-án küldött felszólító levelet a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó szabályozás miatt, emellett újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt korábban megindított eljárást. Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára arra számít, hogy Brüsszel tudomásul veszi a magyar kormány álláspontját. Szerint a kvótaperrel kapcsolatban szeptemberben várható döntés.

Több száz nyugat-dunántúli háztartásban még mindig nincs áram az előző napok viharai miatt. Az E.ON szakemberei továbbra is teljes létszámmal dolgoznak a hiba elhárításán, most a kisfeszültségű hálózatot ért károkat hárítják el. A Vas megyei Őrségben a legsúlyosabb a helyzet, ahol több településen új hálózatot kell építeni. Csütörtök este a nyugat-dunántúli régióban 120 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás a vihar miatt.

Már több mint 500 tonna búza gyűlt össze az ország valamennyi megyéjéből és a határon túlról a magyarok kenyeréhez. Sok helyen még tart az aratás, ezért az idei felajánlás mennyisége még nem végleges. A liszt és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehézsorsú gyermekhez jut el, több mint 130 szervezet segítségével, és ebből sütik majd az ünnepi kenyeret is a Somogy megyei Nagybajom községben.

A szeptember 2-ai fővárosi nagygyűléssel kezdi meg választási kampányát a Demokratikus Koalíció. Az eseményen Gyurcsány Ferenc pártelnök szólal fel. A DK kampányfőnöke Molnár Csaba ügyvezető alelnök lesz. Gréczy Zsolt a párt szóvivője elmondta: a kampány középpontjában a többi között az egészségügy, az oktatás, a kivándorlás, és a jogállam helyreállítása szerepel. A DK internetes kampányt is indít, valamint aláírásgyűjtésbe kezd.

Úgynevezett robotadó bevezetését javasolja a Párbeszéd. A párt szerint az automatizáció a munkahelyek több mint a felét veszélyezteti, ezért a mindenkori kormányoknak fel kell készülniük ezekre a kihívásokra. A javaslat az adó alapjának és mértékének meghatározásakor a robot által kiváltott emberi munka ellenértékéből és annak adóterhéből indul ki.

Közös cikkben vetett véget vitájának a brit pénzügyi és a külkereskedelmi miniszter az uniós tagság megszűnésével kapcsolatban. Philip Hammond és Liam Fox egyetértett abban, hogy szükség van átmeneti időszakra a kilépési feltételek életbe lépésére, de ez nem jelentheti a Brexit elkerülését. A brit kormány várhatóan a jövő héten ismerteti a kilépéssel kapcsolatos álláspontját. A szigetország tagsága várhatóan 2019 márciusában szűnik meg.

Az olasz külügyminiszter szerint fordulatot hozott a nem kormányzati szervezetek munkáját szabályozó magatartási kódex és a líbiai partok ellenőrzése. Angelino Alfano a következő lépésként a nemzetközi jog szerinti migránstáborok felállítását jelölte ki Líbiában. Olasz sajtóértesülések szerint a szigorítás után a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszról teljesen eltűntek az NGO-k hajói.

Lezuhant egy rendőrségi helikopter az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Charlottesville közelében, és a rajta utazó két rendőr meghalt. A város volt a helyszíne az erőszakba torkollott szélsőjobboldali rendezvénynek. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a helikopter személyzete a tüntetéseket figyelte. Charlottesville-ben rendkívüli állapotot hirdettek ki a szélsőjobboldali rendezvényen kialakult erőszak miatt.

Kenyában sztrájkra szólított fel az elnökválasztás után az ellenzék vezetője. Raila Odinga csalással és gyilkossággal vádolta meg a kormányt. A voksolást Uhuru Kenyatta hivatalban lévő államfő nyerte meg. Az eredmény kihirdetése után lázongások törtek ki, amelyekben 11 ember életét vesztette. Az ellenzék azt állítja, hogy a biztonsági erők több mint 100 emberrel, köztük gyermekekkel is végeztek.

Kínai dokumentumfilm nyerte el a Locarnói Fesztivál Arany Leopárd-díját. Ping Vang kínai rendező Mrs. Fang című dokumentumfilmje egy Alzheimer-kórban szenvedő asszony utolsó napjairól szól. A zsűri különdíját az As Boas Manieras című brazil film kapta, amelyet Marco Dutra és Juliana Rojas rendezett. A legjobb színésznő díját a francia Isabelle Huppert kapta a Madame Hyde című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb színész díját a dán Elliott Crosset érdemelte ki a Winter Brothers című filmben játszott szerepéért. A legjobb rendezőnek járó díjat a francia F.J.Oassang nyerte el 9 ujj című filmjével.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×