Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hétfőn küldi el a választ az uniós kötelezettségszegési eljárásokra a kormány - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Összeöntötték a magyarországi és a határon túlról származó búzát a magyarok kenyeréhez. Kenyában sztrájkra szólított fel az elnökválasztás után az ellenzék vezetője.

Hétfőn küldi el válaszát az Európai Bizottságnak a civil törvény, illetve a felsőoktatásról szóló jogszabály módosítása ügyében egy hónapja indult kötelezettségszegési eljárásra a magyar kormány. A brüsszeli testület július 13-án küldött felszólító levelet a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó szabályozás miatt, emellett újabb szakaszba léptette a felsőoktatási törvény módosítása miatt korábban megindított eljárást. Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára arra számít, hogy Brüsszel tudomásul veszi a magyar kormány álláspontját. Szerint a kvótaperrel kapcsolatban szeptemberben várható döntés.

Több száz nyugat-dunántúli háztartásban még mindig nincs áram az előző napok viharai miatt. Az E.ON szakemberei továbbra is teljes létszámmal dolgoznak a hiba elhárításán, most a kisfeszültségű hálózatot ért károkat hárítják el. A Vas megyei Őrségben a legsúlyosabb a helyzet, ahol több településen új hálózatot kell építeni. Csütörtök este a nyugat-dunántúli régióban 120 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás a vihar miatt.

Már több mint 500 tonna búza gyűlt össze az ország valamennyi megyéjéből és a határon túlról a magyarok kenyeréhez. Sok helyen még tart az aratás, ezért az idei felajánlás mennyisége még nem végleges. A liszt és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehézsorsú gyermekhez jut el, több mint 130 szervezet segítségével, és ebből sütik majd az ünnepi kenyeret is a Somogy megyei Nagybajom községben.

A szeptember 2-ai fővárosi nagygyűléssel kezdi meg választási kampányát a Demokratikus Koalíció. Az eseményen Gyurcsány Ferenc pártelnök szólal fel. A DK kampányfőnöke Molnár Csaba ügyvezető alelnök lesz. Gréczy Zsolt a párt szóvivője elmondta: a kampány középpontjában a többi között az egészségügy, az oktatás, a kivándorlás, és a jogállam helyreállítása szerepel. A DK internetes kampányt is indít, valamint aláírásgyűjtésbe kezd.

Úgynevezett robotadó bevezetését javasolja a Párbeszéd. A párt szerint az automatizáció a munkahelyek több mint a felét veszélyezteti, ezért a mindenkori kormányoknak fel kell készülniük ezekre a kihívásokra. A javaslat az adó alapjának és mértékének meghatározásakor a robot által kiváltott emberi munka ellenértékéből és annak adóterhéből indul ki.

Közös cikkben vetett véget vitájának a brit pénzügyi és a külkereskedelmi miniszter az uniós tagság megszűnésével kapcsolatban. Philip Hammond és Liam Fox egyetértett abban, hogy szükség van átmeneti időszakra a kilépési feltételek életbe lépésére, de ez nem jelentheti a Brexit elkerülését. A brit kormány várhatóan a jövő héten ismerteti a kilépéssel kapcsolatos álláspontját. A szigetország tagsága várhatóan 2019 márciusában szűnik meg.

Az olasz külügyminiszter szerint fordulatot hozott a nem kormányzati szervezetek munkáját szabályozó magatartási kódex és a líbiai partok ellenőrzése. Angelino Alfano a következő lépésként a nemzetközi jog szerinti migránstáborok felállítását jelölte ki Líbiában. Olasz sajtóértesülések szerint a szigorítás után a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszról teljesen eltűntek az NGO-k hajói.

Lezuhant egy rendőrségi helikopter az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Charlottesville közelében, és a rajta utazó két rendőr meghalt. A város volt a helyszíne az erőszakba torkollott szélsőjobboldali rendezvénynek. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a helikopter személyzete a tüntetéseket figyelte. Charlottesville-ben rendkívüli állapotot hirdettek ki a szélsőjobboldali rendezvényen kialakult erőszak miatt.

Kenyában sztrájkra szólított fel az elnökválasztás után az ellenzék vezetője. Raila Odinga csalással és gyilkossággal vádolta meg a kormányt. A voksolást Uhuru Kenyatta hivatalban lévő államfő nyerte meg. Az eredmény kihirdetése után lázongások törtek ki, amelyekben 11 ember életét vesztette. Az ellenzék azt állítja, hogy a biztonsági erők több mint 100 emberrel, köztük gyermekekkel is végeztek.

Kínai dokumentumfilm nyerte el a Locarnói Fesztivál Arany Leopárd-díját. Ping Vang kínai rendező Mrs. Fang című dokumentumfilmje egy Alzheimer-kórban szenvedő asszony utolsó napjairól szól. A zsűri különdíját az As Boas Manieras című brazil film kapta, amelyet Marco Dutra és Juliana Rojas rendezett. A legjobb színésznő díját a francia Isabelle Huppert kapta a Madame Hyde című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb színész díját a dán Elliott Crosset érdemelte ki a Winter Brothers című filmben játszott szerepéért. A legjobb rendezőnek járó díjat a francia F.J.Oassang nyerte el 9 ujj című filmjével.