eur:
393.83
usd:
368.14
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Fordulat a panelek visszabontásának ügyében

Fordulat a panelek visszabontásának ügyében

A Miniszterelnökség valóban beindította a „panelbontással” kapcsolatos háttértárgyalásokat. Hosszú vizsgálódásokról döntöttek, aminek nyomán – az érdekképviselők nem cáfolt emlékei szerint – a nagyarányú panelbontás máris lekerült a napirendről - írta a Népszava.

A kormányfő májusi panelvisszabontási ötleteire többször is visszatérő Lázár János kancelláriaminiszter „megértette” a szakma érveit, miszerint panelépületek nagyszámú el- vagy visszabontására jelen körülmények között nincs lehetőség – nyilatkozta a Népszavának Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke.

Érdekképviseletük már két, a kancellárián szervezett egyeztetésen részt vett, és az ősszel további megbeszélések várhatóak. Most valamennyi meghívott szervezetet – jelképes összeg fejében – a témába illő tanulmányok készítésére kérték fel.

Kaplonyi György szerint világossá vált az is, hogy a panelépületeket nem szabad egységesen kezelni, hisz más megoldások szükségesek Hódmezővásárhelyen és Budapesten is.

Bár a kabinet továbbra is nyitva tartaná az el- vagy visszabontás igény szerinti lehetőségét, ilyen tömegigények – legalábbis az MTOSZSZ tapasztalatai szerint – továbbra se érzékelhetőek.

Kaplonyi György mindezek nyomán örömmel üdvözli a kormány egyeztetési kezdeményezését.

Mára ugyanis bőven megérett az 50-60 éves panelépületek átfogó felújítása.

Az elnök egyetért a kabinet ama felvetésével is, hogy az eddigi, elsősorban energetikai szemlélet helyett a közérzet átfogó javítása lehet a fő cél. Ide értendő például a víz- vagy áramhálózat, a pincék, a szemétledobók állapota, vagy akár a társasházak jogi helyzete.

Mindehhez számításaik szerint

lakásonként legalább egymillió forintos állami támogatásra lenne szükség, körülbelül ugyanennyi kedvezményes hitellel és némi önerővel megtoldva.

Az egyeztetésekről és a panelek visszabontásának ötletével kapcsolatban hasonlóan nyilatkozott a lapnak Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége (LOSZ) elnöke is.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a kormány egyeztet a szakmai szervezetekkel, a javaslatok és álláspontok begyűjtése zajlik. Közölték: több megoldástípust tartalmazó anyagot készítenek, ami kitér az épületek városszöveten belüli elhelyezkedésére, statikai, gépészeti állapotára, az építészeti, funkcionális energetikai korszerűsítésre, vagy akár a környezetrendezésre is. Típustól függő pénzügyi lehetőségeken is munkálkodnak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×