eur:
394.42
usd:
370.15
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Új csúcson a kánikula és a BUX - a nap hírei

Eltérően értékelték az orosz-azeri wifi-ügyet a kormánypárti és ellenzéki tagok a nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésén. Új vezetőt nevezett ki a budapesti metrószerelvények felújítási projektjének élére a Metrovagonmash. Megdőlt a budapesti és országos napi melegrekord is.

Az orosz-azeri wifi-ügyet eltérően értékelték, a vizes világbajnokság biztonságos lebonyolításáról azonban elismerően nyilatkoztak a kormánypárti és az ellenzéki tagok az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli ülésén. Molnár Zsolt, a testület elnöke a az InfoRádióban a wifi-ügyről elmondta: törvénymódosításra lesz szükség, hogy ne kerülhessenek külföldi cégek birtokába például magyar internethasználók személyes adatai.

Nyomoz a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a BKK jegyértékesítési rendszerének ügyében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint feljelentés alapján, hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indult az eljárás.

Új vezetőt nevezett ki a budapesti metrószerelvények felújítási projektjének élére az orosz Metrovagonmash. Denisz Silo a Budapesti metróhálózat vagonfelújítási projektjének sikeres kivitelezéséért felel, beleértve a problémamentes működést, a menetrend tartását, a karbantartási munkák teljesítését, a szállítási idők betartását, illetve a szerelvény üzembe helyezését.

A városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes szerint a vizes világbajnokság miatt Budapestre látogató csaknem 400 ezer ember többet kapott, mint amennyit várt, így a szervezők elérték a céljukat. Szeneczey Balázs az elkészült budapesti tartós beruházásokat ismertető tájékoztatón azt mondta, hogy mintegy 20 milliárd forintba kerültek a fejlesztések.

A sportért felelős államtitkár értékelése szerint a magyarországi vizes világbajnokság nemcsak a sportágazatban, hanem számos más területen, így a turizmusban, a gazdaságban és a kulturális életben is éreztette pozitív hatását. Szabó Tünde szerint a nemzetközi szövetség története legjobb világbajnokságának adott otthont Budapest és Balatonfüred.

Lemondott a Magyar Úszó Szövetség elnökségének hat tagja, így az elnök és az alelnök mellett összesen egy tagja maradt a testületnek. Benyújtotta lemondását Becsky András, Cseh László, Danks Emese, Török Enikő, Törös Károly és Wladár Sándor.

Júniusban is élénkült a kiskereskedelem. Az üzletek forgalma 5 és fél százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első fél évben 4 százalékos volt a növekedés.

Új történelmi csúcson zárt a BUX. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 1 százalékos emelkedéssel, 36 416 ponton állt a csütörtöki kereskedés végén.

A hajnali országos rekord után csütörtökön napközben újabb melegrekordok dőltek meg. Budapesten a legmelegebb Újpesten volt: az új fővárosi melegrekord 38,7 fok lett, az eddigi rekordot 1948-ban Budatétényben mérték. Megdőlt a napi országos melegrekord is, Békéssámsonban 40,1 Celsius-fokig melegedett a levegő.

Jelentősen nőtt a budapesti fürdők forgalma a hőségben, kedden és szerdán a 11 strandra több mint 46 ezren látogattak el – közölte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. A péntek éjfélig tartó hőségriadó miatt a strandok egy órával tovább tartanak nyitva.

Venezuelában péntekre halasztja alakuló ülését a vasárnap megválasztott alkotmányozó gyűlés. Nicolás Maduro elnök szerint erre azért van szükség, mert 35 képviselő még nem kapta meg akkreditációját. Az ellenzék tiltakozást hirdetett az ülés idejére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×