eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Feljelentést tesz a fakockával akadályozott metró ügyében a BKV - a nap hírei

Továbbra is a BKK vezérigazgatójának menesztését sürgeti az MSZP. Már nem Bill Gates a világ leggazdagabb embere a Forbes magazin listáján.

Feljelentést tesz a fakockával akadályozott metró ügyében a BKV - jelentette be Bolla Tibor, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Tarlós István főpolgármester úgy vélte: valaki feltehetőleg szándékosan helyezett el egy pontosan méretre vágott fakockát az ajtóvezető sínbe, amivel a közlekedés akadályozása mellett valószínűleg azt a látszatot akarta kelteni, hogy ismét baj van a felújított szerelvényekkel. Jelezte: magyarázatot vár a budapesti e-jegy értékesítési projekt problémáira a T-Systems német tulajdonosától. Közben a T-Systems azt közölte: saját költségén őszre elkészíti a BKK továbbfejlesztett, magas színvonalú online jegyértékesítési rendszerét.

A szocialisták fővárosi képviselője szerint a főpolgármester ködösít és mellébeszél a BKK online jegyrendszerének ügyében. Horváth Csaba azt mondta: Tarlós Istvánnak inkább arról kellene beszélnie, miért van még a posztján Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató. Az LMP szerint a hűtlen kezelés gyanúját is felveti, hogy a BKK a régóta előkészített elektronikus jegyrendszer mellett egy párhuzamos szisztémát alakított ki. Csárdi Antal, a párt fővárosi képviselője szerint feleslegesen költ el milliókat a főváros egy webshopra, ami elfogadhatatlan színvonalú.

Az általános felvételi eljárásban 105.868 fiatal közül csaknem 73 ezren nyertek felvételt - mondta a felsőoktatási helyettes államtitkár. Horváth Zita hozzátette: a jelentkezők 68,8 százaléka bekerült valamelyik felsőoktatási intézménybe. Állami ösztöndíjas formában csaknem 56 ezren, önköltséges formában mintegy 17 ezren tanulhatnak majd. Nappalin több mint 51 ezren, levelezőn több mint 20 ezren tanulhatnak.

Bővíti nyíregyházi járműipari gyártóüzemét a német tulajdonú Hübner-H Gumi- és Műanyagipari Kft. A cég a 3,4 milliárd forintos beruházással 125 új munkahelyet hoz létre. A fejlesztéshez a magyar állam 844 millió forint vissza nem térítendő támogatatást ad. Az üzem a 2023-ig tartó fejlesztése részeként a cég 1,8 milliárd forint értékben világszintű technológiát képviselő gépeket vásárol.

Megkezdődhet az emelt összegű háziorvosi rezsitámogatás kifizetése - közölte az egészségügyért felelős államtitkárság. A tájékoztatás szerint június 1-jétől havi 260 ezer forintról 390 ezer forintra emelkedett az összeg. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő napokon belül visszamenőlegesen is kifizeti a plusz 130 ezer forintot a területi ellátási kötelezettségű háziorvosi szolgálatokat működtető szolgáltatók részére.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint a nemzeti konzultáció honlapját készítő cég munkatársának szakmai hibája, gondatlansága miatt futott orosz analitikai kód az oldalon. Péterfalvi Attila elnök kijelentette: az elküldött adatokat az orosz szerver nem fogadta.

Biztosítja a kormány a gyermekek számára szükséges oltóanyagot - reagált a vakcinahiányról megjelent hírekre az egészségügyi államtitkárság. Az államtitkárság azt elismerte, hogy átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori oltási rendszerben szereplő védőoltáshoz szükséges egyik oltóanyagból, de azt is hangsúlyozta: a harmadik negyedévre szükséges további mennyiség kiszállítását pénteken kezdik el és hamarosan az ország minden részébe megérkezik a vakcina.

Romániában 225 ezerre tehető azoknak a 9 hónapot betöltött, de 9 évesnél fiatalabb gyerekeknek a száma, akik nem kapták meg a kanyaró elleni oltást. Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a kanyarójárvány további megfékezésére alakított megyei bizottságok csaknem 2300 olyan települést azonosítottak, ahol fennáll a kanyarógócpontok kialakulásának kockázata. Többnyire olyan romák lakta településekről van szó, ahol nincsenek háziorvosok.

Csaknem kétszáz kelet-európai érdekeltséggel rendelkező német vállalat biztosította támogatásáról az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését. Az érintett cégek kifogásolták az Oroszország elleni amerikai szankciók meghosszabbítását. A vállalatok úgy vélik: a vezeték megépítése javítana a kontinens gázellátásán és pótolni tudná a saját európai termelés csökkenése miatt keletkező hiányt. Az új amerikai szankciók hatálya kiterjed az Északi Áramlat 2 projekt kivitelezésében részt vevő vállalatokra is.

Már nem Bill Gates, hanem az Amazon internetes áruház alapítója, Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere a Forbes magazin listáján. Jeff Bezos vagyonának értékét 90,6 milliárd dollárra becsüli az amerikai üzleti magazin, míg a Microsoft alapítójának vagyona kereken 90 milliárd dollárra tehető. A Forbes becslése szerint a harmadik legnagyobb vagyonnal Amancio Ortega, a Zara divatház spanyol tulajdonosa rendelkezik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×