Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb kedvezményeket kaphatnak a nyugdíjasok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nyugdíjas-szövetkezetek megalakítása mellett további két területen könnyítene az idősek munkavállalásán mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldal – tudta meg a Magyar Idők.

Az egyik terület a korkedvezmény, a rövidebb szolgálati idő miatt járó illetmény melletti munkavégzéssel kapcsolatos bérplafon eltörlése, a másik pedig a 65 év felettiek járulékkedvezménye.

Konszenzus alakult ki a munkaadói és a munkavállalói oldal között azzal kapcsolatban, hogy könnyíteni kellene azon ellátásban részesülők foglalkoztatási szabályain, akik nem szövetkezeti formában szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra - mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, Liga Szakszervezetek elnöke. 

A probléma egyrészt érinti a 65 év feletti, időskori nyugellátásban részesülőket, akikre – amennyiben munkát vállalnak – ugyanazok a járulékfizetési szabályok vonatkoznak rájuk, mint a fiatalabb munkavállalókra. A másik érintett csoportba a 65 évnél fiatalabb, de valamilyen okból vagy más korkedvezménnyel ellátásra jogosultak tartoznak. Ők, ha a nyugellátás mellett munkát vállalnak, évente a mindenkori minimálbérnek, tehát az idén 127 és fél ezer forintnak a 18-szorosát kereshetik meg egy év alatt. Amennyiben az adóköteles keresete meghaladná ezt az összeget, tehát az évi 2,295 millió forintot, havi átlagban pedig bruttó 191 250 forintot, abban az esetben választania kell ellátás vagy munkaviszony között.

A Liga vezetője a Magyar Időknek elmondta, rengetegen jelezték már a szakszervezetnek, hogy visszamennének dolgozni, ha nem lenne a bérplafon miatt kockázatos a rendszer. A kockázatot ugyanis az okozza, ha az adott dolgozó átlépi az említett felső kereseti korlátot, és lemond az ellátásáról, hogy a munkabérét továbbra is megkapja, akkor adott esetben ellátatlan maradhat, például ha elveszíti állását az adott év szeptemberében, ellátásra akkor is csak a következő év januárjától jogosult.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Magyar Idők kérdésére megerősítette, a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben szükség lenne a dolgozni vágyó idősebb korosztály munkájára is, ezért támogatják a Liga felvetését. Hozzátette: mindenkinek érdeke, hogy a szociális partnerek, valamint a kormány részletekbe menően megvizsgálja az idősek foglalkoztatásához kapcsolódó részletszabályokat.