eur:
393.19
usd:
367.87
bux:
66054.22
2024. április 24. szerda György

Sztrájkolnak a köztisztviselők - a nap hírei

Sztrájkolnak hétfő reggel 8 és 10 óra között a köztisztviselők. Budapestre érkezik hétfőn az izraeli miniszterelnök. Lezuhant egy motoros sárkányrepülő Székesfehérvár mellett, két ember meghalt. A nap legfontosabb hírei július 16-án.

Sztrájkolnak hétfő reggel 8 és 10 óra között köztisztviselők, így akkor szünetel az ügyintézés, kivéve a sürgős eseteket, a munkavállalók azonban bemennek munkahelyükre. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak elmondta: októbertől 25 százalékos béremelést szeretnének elérni a közigazgatásban és a közszolgálatban dolgozók számára, majd a jövő évtől 3 éves bérmegállapodást. Boros Péterné felhívta a figyelmet arra, hogy a 610 ezer emberből 8 éve mintegy 260 ezer munkavállaló nem kapott béremelést.

Budapestre érkezik hétfőn az izraeli miniszterelnök. Benjamin Netanjahu július 17-20. között találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Áder János köztársasági elnökkel és részt vesz a V4-ek találkozóján is. Pintér Sándor belügyminiszter a Terrorelhárítási Központot jelölte ki, hogy biztosítsa az izraeli miniszterelnök és felesége védelmét.

Korlátozásokra kell készülni hétfő délután a Liszt Ferenc-repülőtéren és környékén - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Várhatóan egy órán át korlátozni fogják a repülőtér forgalmát. Emellett gépkocsival és taxival sem lehet majd megközelíteni a repülőteret, továbbá a 100E és a 200E reptéri buszjáratok sem érintik majd azt. A BKK azt ajánlja, hogy a tervezettnél másfél-két órával korábban induljanak ki az utasok a reptérre, hogy időben elérjék a járatukat.

Az utókor számára minden háborús emberi életáldozat ok a főhajtásra, az emlékezésre - jelentette ki az Országgyűlés elnöke a modrejcei katonatemetőben. Kövér László az I. világháború tizenkét isonzói csatájának sorát záró hadművelet, a caporettói áttörés századik évfordulója alkalmából rendezett központi megemlékezésen beszélt erről. A nyugat-szlovéniai temetőben mintegy 1600 osztrák-magyar katona nyugszik.

Időarányosan és jól halad az országszerte összesen 39 épületet érintő nemzeti kastély- és várprogram – mondta a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. Virág Zsolt kijelentette: az egységes rendszerben való működtetés feltételeit is kidolgozták már a szakemberek. Elmondta: az épületek felénél már lezárultak, felénél pedig zajlanak a megalapozó restaurátori, régészeti és falszövetkutatások.

Vétót emelne a következő európai uniós költségvetés ellen, Martin Schulz német kancellárként, ha nem fogad be menekülteket valamennyi tagállam. A szociáldemokrata párt kancellárjelöltje Berlinben arról beszélt: Németország fizeti be a legtöbb pénzt a közös költségvetésbe, a legnagyobb haszonélvezők között pedig ott van Lengyelország és Magyarország, két tagállam, amely - mint mondta- megtagadta a szolidaritást a menekültkérdésben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter visszautasította a kijelentést.

Továbbra is elutasítja a német kancellár, hogy az országban felső határt jelöljenek ki a menedékkérők befogadásában. Angela Merkel, a jobbközép CDU elnöke egy televíziós interjúban kiemelte, hogy nem fogadja el a testvérpárt bajor CSU követelését, miszerint évi 200 ezerben kell korlátozni a befogadható menedékkérők számát.

A két-állami megoldást célzó izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását kérte a francia államfő Párizsban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőtől. Emmanuel Macron elmondta: Franciaország kész támogatni minden olyan diplomáciai erőfeszítést, amely ebbe az irányba mutat. A francia elnök ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a további zsidó telepbővítések veszélybe sodorhatják a tárgyalásokat és a béke megteremtésének esélyeit. Benjamin Netanjahu úgy fogalmazott, hogy a francia elnökhöz hasonlóan ő is békét szeretne a Közel-Keleten.

Ismét megnyitották a látogatók előtt az al-Aksza- és a Sziklamecsetnek otthont adó jeruzsálemi Mecsetek terét az izraeli hatóságok - jelentette be Benjámin Netanjahu miniszterelnök. A teret, amelyen a muszlim, keresztény és zsidó vallások szent helyei találhatóak, egy pénteki merénylet után zárták le.

Lezuhant egy motoros sárkányrepülő Székesfehérvár mellett, a balesetben két ember meghalt. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a szerencsétlenség vasárnap este hét óra körül történt a börgöndi repülőtér közelében. A motoros sárkányrepülőn utazó két ember a helyszínen meghalt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×