eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Vona: nőtt a szakadék az országban

Vona: nőtt a szakadék az országban

A Jobbik elnöke szerint nemcsak a bevándorlás, hanem az elvándorlás problémájával is foglalkozni kell. „A személyek szabad áramlása ne kényszer, ne nyomás legyen, hanem az valóban egy szabadságjog legyen” - fogalmazott Vona Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában.

Óriási sikernek tartja Vona Gábor, hogy az Európai Bizottság befogadta a nyolc kelet-közép európai ország által kezdeményezett béruniós javaslatot, ahol Magyarországot a Jobbik képviselte. A párt elnöke erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

„Ez már önmagában egy óriási siker, hiszen az Európai Bizottság ezzel azt üzente, hogy neki van kötelezettsége – vagy legalábbis lehetősége – ebben az irányban gondolkodni, lépni. Arra kéri az Európai Unió polgárait, hogy egymillió aláírással bizonyítsák, hogy ez egy nemcsak jogilag megvalósítható, nemcsak gazdaságilag racionális, hanem az Európai Unió társadalma részéről egy legitim elképzelés, terv, vágy – ezt kell legalább egymillió aláírásnak igazolnia, amit egy év alatt kell összegyűjteni” - fogalmazott Vona Gábor.

Ez a kérdés ugyanakkor bonyolultabb, mint az egyenlő munkáért egyenlő bért szlogen – mondta a Jobbik elnöke.

„Ez egyik napról a másikra nem valósul meg természetesen, ezt mi sem gondoljuk, ez egy hosszú folyamat. A javaslatunk lényege az, hogy az Európai Unió alapszerződéseiben alapelvként és gyakorlati célkitűzésként jelenjen meg ez az elv, amiért az Európai Uniónak dolgoznia kell nemcsak közösségként, hanem akár tagállamonként” - tette hozzá Vona Gábor.

A Jobbik elnöke szerint rendszerhiba, hogy a kelet-közép európai országok ár tekintetében igen, bér tekintetében azonban nem tudtak felzárkózni a nyugati színvonalhoz.

„Az egy idea, hogy a bérszínvonal teljes mértékben kiegyenlítődjön az Európai Unió tagállamai között.

De mint idea ki kell tűzni. A kezdeményezésünk lényegében arról szól, hogy egyáltalán mint célt tűzzük ki, és induljunk el ebbe az irányba. Mert ha megnézzük az elmúlt 13 évet, amióta Magyarország az unióhoz csatlakozott, azt fogjuk látni, hogy ugyan nőtt a magyar átlagbérek színvonala, nőtt a kelet-közép európai régió országainak bérszínvonala, de közben nőtt a német, a francia, osztrák, holland bérszínvonal is. Ami az igazán lényeges szám, hogy

a nyugati és a keleti régió közötti szakadék nem csökkent sajnos, hanem bizonyos értelemben még növekedett is”

- mondta a Jobbik elnöke.

Vona Gábor szerint a kezdeményezés lényege, hogy mindenki a szülőföldjén tudjon boldogulni.

„A személyek szabad áramlása, ami miatt Magyarországot tömegével hagyják el a fiatalok vagy akár a középkorú munkavállalók,

ne kényszer, ne nyomás legyen, hanem az valóban egy szabadságjog legyen.

Ha valaki akar, elmehessen, szerencsét próbálhasson, de mindenki számára az Európai Unión belül az adott tagállamban, az adott országban biztosítva legyen annak a lehetősége, hogy a saját hazájában, a saját szülőföldjén boldogulni tudjon. Ez most nem adott” - jelentette ki Vona Gábor.

A Jobbik elnöke szerint nem csak a bevándorlás problémájával kellene foglalkozni, hanem az elvándorlás problémájával is.

A Jobbik árnyékkormány felállításán gondolkodik

Nincs biztos recept az adórendszer kialakítására, abban meg kell őrizni a kellő rugalmasságot – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

„Ez egy dinamikus dolog. Akár a gazdasági környezettől, a világgazdaság helyzetétől, a társadalom állapotától, sok mindentől változhat. Például az egykulcsos adónak sem vagyok született ellensége. Az egykulcsos adó is lehet jó és működhet jól, ha a társadalmi-gazdasági feltételei adottak. Most azért vagyok az egykulcsos adó ellen, és azért tartanám szerencsésebbnek a többkulcsos rendszert, mert

szerintem a magyar társadalom és a magyar gazdaság jelenlegi helyzete ezt kívánja meg jobban, ez lenne igazságosabb, és ez lenne gazdaságilag is szerintem ésszerűbb”

- véli a Jobbik elnöke.

Az sem jó persze, ha rövid időközönként változik az adópolitika, mert az kiszámíthatatlan környezetet teremt – tette hozzá Vona Gábor.

„Ha most kellene eldönteni, akkor a Jobbik többkulcsos adórendszert vezetne be, az áfakulcsot pedig csökkentené. Például az alapvető élelmiszereknél a gyermekneveléshez tartozó árucikkek áfáját csökkentenénk minimálkulcsra. Elérnénk ebben változásokat, de nem mondanám azt, hogy innentől kezdve a Jobbiknak ez lesz az adópolitikai programja amíg világ a világ. Mert el tudok képzelni olyan szituációt, amikor azt mondjuk, hogy ezt módosítani kell” - mondta a Jobbik elnöke.

Vona: nőtt a szakadék az országban

Magyarországon nem a tortát kell tovább szeletelni, hanem nagyobb tortát kell sütni – fogalmazott Vona Gábor.

A Jobbik elnöke elmondta: dilemma pártja számára, hogy állítsanak-e fel úgynevezett árnyékkormányt.

„Arra a kérdésre, hogy lesz-e árnyékkormányunk, azt tudom mondani, hogy igen.

Hiszen kormányra készülünk, és készen kell állnunk a választási győzelem után, hogy a lehető leghamarabb fel kell állnia majd az új kormánynak. Hogy ebből mit mutatunk meg, az már más kérdés. Mert a mai magyar közéletben a politikai meghurcoltatástól, a támadásoktól, a karaktergyilkosságoktól való félelem jelen van” - fogalmazott a Jobbik elnöke.

Ez egyben azt is jelenti, hogy nem csak jelenleg reflektorfényben lévő jobbikos politikusokat képzelnek el fontos területek élére – tette hozzá Vona Gábor. A Jobbik elnöke elmondta: munkaórái jelentős részét egy kormányprogram kidolgozásával tölti.

„Azért a változásért, azért a néppárti folyamatért, ami az elmúlt három-négy évben a Jobbikban végbement, vállalom a felelősséget.

Ha ez a magyar társadalomban nem talál kellő rezonanciára, nem lesz a választásunk sikeres, akkor én személyesen vállalom ezért a felelősséget, és levonom belőle a konzekvenciákat. Ezzel azt akartam üzenni kifelé és befelé is, hogy nagyon biztos vagyok abban, hogy jó úton járunk” - mondta a Jobbik elnöke.

Vona Gábor hozzátette: ha egy párt a korábbi választási eredményei fölé kerül, az már valamilyen szempontból sikernek nevezhető, de ő személy szerint a győzelemben gondolkodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×