Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Passzolgatják a minisztériumok a közszféra bérkövetelését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Pénteken lesz még lehetőség megállapodni a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum ülésén. Ha nem jön létre egyezség, akkor július 17-én kétórás sztrájk kezdődik.

A kormány részéről 15 százalékos ajánlat fogalmazódott meg az önkormányzati alkalmazottak számára a béremelést követelő   érdekképviselet és az illetékes államtitkárok közötti legutóbbi egyeztetésen. Ez azonban elmarad a szféra idén 25 és a három éven át összesen  50 százalékos igényétől - írja az mfor.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) nemrég levelet írt a belügyminiszternek az önkormányzati dolgozók bérének rendezése miatt.

A szervezet arra figyelmezteti a kormányt, hogy a 15 százalék nem lesz elég a fluktuáció megakadályozására, a szakemberhiány enyhítésére.

Pintér Sándort arról tájékoztatták, hogy sok helyhatósági dolgozó nem részesült idén a központi bérintézkedésekben, ezért körükben ősztől 25, majd januártól további 12 százalékos béremelést kell végrehajtani. Egy évvel később pedig újabb 7 százalékos béremelésre lesz szükség, hogy három év alatt megvalósuljon az 50 százalékos bérrendezés.

Amennyiben pedig ez nem lehetséges, akkor az illetményalap jelentős emelését várja az MKKSZ szakmai szervezete a kormánytól.

Közben a legújabb tárgyalási forduló gazdát keres.

A sztrájkra készülő köztisztviselői vezetők még júniusban fordultak levélben több kormánytaghoz, illetve magához a miniszterelnökhöz.

Az MKKSZ még februárban jelezte a Miniszterelnökségnek a bérkövetelésüket. Akkor onnan a Belügyminisztériumhoz irányították a szervezet vezetőit.

A szakszervezet vár a válaszra, amelyből kiderül, hogy ki az illetékes az önkormányzati dolgozók béremelését illetően.

Egy megállapodás már született, ugyanis a napokban a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete bejelentette, hogy

a Magyar Államkincstárnál megszületett a bérmegállapodás a cég vezetése és a munkavállalók között.

A dolgozók 2017. július elsejével átlagosan 25 százalékos béremelésben részesülnek, 2018. január elsejétől pedig további 25 százalékos béremelést kapnak.

A Magyar Államkincstár munkavállalói így nem sztrájkolnak július 17-én, miután a hivatal vezetése, valamint a szakszervezet képviselői a tárgyalásos rendezésben állapodott meg.