eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Okkal nem örülnek a gazdagabb városok iskolaigazgatói

Okkal nem örülnek a gazdagabb városok iskolaigazgatói

A gazdagabb települések és városrészek iskolaigazgatóinak valóban kisebb a mozgásterük, mint a köznevelési központosítás előtt, mára azonban a szegényebb településeken is tervezhetőbb a pedagógiai program – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke.

Az már nem megkérdőjelezhető, hogy az új köznevelési struktúra működik, már csak jobbá kell tenni – vélekedett a Klebelsberg Központ elnöke, ám azt Solti Péter is elismerte, hogy a jelenlegi rendszer kevesebb mozgásteret biztosít a gazdagabb települések iskolaigazgatóinak, mint a korábbi önkormányzati fenntartás.

„Ők értelemszerűen arra vágynak, hogy önállóan dönthessenek, mintha egy önálló költségvetési szervről beszélnénk az iskola esetében” - ismertette a Klebelsberg Központ elnöke. A szegényebb településeken azonban más a helyzet – tette hozzá Solti Péter.

„Azoknak az intézményvezetőknek, akik olyan önkormányzat működtetésében dolgoztak, ahol – akár a pénzügyi háttér hiánya miatt – nem lehetett látni ezeket az ösztönzéseket, nyilván kisebb volt a mozgásterük, mint amit igényeltek volna az adott pedagógiai munkához. Ők értelemszerűen pozitív változást látnak ebben, mert

most már van egy egyértelmű és látható költségvetési keretük.

A költségvetési kereteknek a mozgását látják és tudják befolyásolni is” - fejtette ki a vezető, és hozzátette: mindig lesznek az elkövetkező években még egy darabig olyan intézményvezetők, akik ezt pozitív és akik negatív irányú változásnak élik meg.

Okkal nem örülnek a gazdagabb városok iskolaigazgatói

Mára viszont, mivel az intézményeket a tankerületi központok tartják fenn, e szervezeteknél bővíthetik pedagógiai programjuk és költségvetésük alapján saját mozgásterüket az iskolaigazgatók – húzta alá Solti Péter.

„Onnantól kezdve viszont

a tankerületi központ gyakorlatilag csak azt figyeli, hogy az intézményvezetők ezt megfelelő módon teljesítsék.

Tehát azt gondolom, hogy ez mindenképpen egy jobb lehetőség, vagy egy lényegesen nagyobb hatáskör, mint ami a korábbi mondjuk 1-2-3 évben volt” - fogalmazott a vezető.

A Klebelsberg Központ vezetője kitért arra is, hogy már zajlik a felújításra szoruló iskolák felmérése, ám azt nem merte megbecsülni, hogy a teljes körű felzárkóztatási programhoz összesen mekkora forrásra volna szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×