eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nem a pénzzel, hanem a szakemberhiánnyal van a probléma az oktatásban

Nem a pénzzel, hanem a szakemberhiánnyal van a probléma az oktatásban

Készül az a koncepció, amely egyszerűbb átképzést biztosít az oktatási hiányszakmákban, mint például a logopédus vagy az iskolapszichológus – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke. A teljes beszélgetést ma 18 órától hallhatják.

„Év elején elég sokat hallottam arról, hogy a sajátos nevelési igényű és a beilleszkedési, tanulási nehézségekkel küszködő gyermekeknek a kezelésére kevesebb költségvetési forrás van. Ez nem igaz” - jelentette ki Solti Péter.

Hozzátette: ez természetesen a költségvetésben tervezve van, így ez a szakszolgálatok számára egyértelmű jelzés, és ezt a jelzést elég sok helyen megtette maga is.

„Ott, ahol kimutatható, hogy egyébként még hány fős gyógypedagógiai kontingensre van még szükség az adott feladat ellátásához, ezt

a forrást a tankerületi központ minden esetben biztosítani fogja

– és ez így is történik” - jelentette ki a Klebelsberg Központ elnöke.

Hozzátette: a gyógypedagógus álláshirdetések száma is ennek megfelelően nőtt az elmúlt időszakban.

Solti Péter úgy véli, hogy nem a költségvetési forrással vagy ennek a rendelkezésre állásával van a probléma, hanem azzal, hogy nincs elég gyógypedagógus. Ez sokkal nehezebb kérdés.

Nem a pénzzel, hanem a szakemberhiánnyal van a probléma az oktatásban

„Arról kell majd gondolkodni, hogy milyen olyan szakterületek vannak, amikre egyszerűbben lehet az átképzést vagy a továbbképzést kialakítani. Tehát hogyan lehet mondjuk a logopédushiányt vagy az iskolapszichológus hiányt valamilyen szintű átképzéssel rövidebb idő alatt teljesíteni úgy, hogy egy meglévő kollégának a továbbképzésére koncentráljunk, és őt motiváljuk ebben” - mondta a Klebelsberg Központ elnöke.

„Ezzel kapcsolatban Sipos Imre miniszteri biztos dolgozik egy nagyon komoly koncepción, és ahogy elkészül vele, megfelelő tájékoztatást fog adni”

- tette hozzá Solti Péter.

A beszélgetést teljes hosszában meghallgathatják ma este hat órától itt, az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×