Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lecsapott az óriásvihar Budapestre, a Balatonnál már nagy pusztítást végzett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szupercella érte el Budapestet, erős szelet, ömlő esőt hozva.

Orkán erejű szél csapott le jégesővel a Balaton keleti végére, hétfőn este óránként több mint 150 kilométeres sebességű szelet regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat balatonvilágosi műszere, amire eddig nem volt példa, mióta méréseket végeznek - mondta Horváth Ákos, az OMSZ siófoki obszervatóriumának vezetője hétfő este.

Több háznak megrongálódott a teteje Siófok-Szabadisóstón, volt, ahol a kerítést is kidöntötte az erős szél - tudósított munkatársunk. A szupercella szélvihart és jégesőt okozott a Dunántúlon.

Autóra esett fa Balatonvilágoson
Autóra esett fa Balatonvilágoson
Fotó: Olvasónk
Jég is esett Balatonvilágoson
Jég is esett Balatonvilágoson
Fotó: Olvasónk

Budapestre heves esővel, aktív villámtevékenységgel és erős széllel csapott le a szupercella.

Nem járnak a vonatok Balatonaliga és Siófok, továbbá Karád és Mernye között, mert fák dőltek a vasúti pályára hétfő este - közölte a Mávinform. A helyreállításig az utasokat vonatpótló buszokkal szállítják.

Délről jött

Horvát területen fejlődtek ki az első zivatarfelhők, amelyek fél hét körül Somogyba érve örvénylő zivatarokká, úgynevezett szupercellákká alakultak. A vihar Somogy megyén dél-nyugat felől észak-kelet felé haladva keskeny sávokban hozott jégesőt és orkán erejű szelet, vélhetően egy-egy sávban nagyobb károkat okozva - mondta a meteorológus.

Képkivágás.PNG
Fotó: Időkép

Somogy megyében mintegy kétszáz káresetnél dolgoznak a tűzoltók, személyi sérülés nem történt. A legtöbb riasztás Siófokról, Balatonvilágosról és Karádról érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási központjába.

A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói is részt vesznek a kárelhárításokban. Siófokon és Balatonvilágoson főként az úttestre, vezetékekre, járművekre és háztetőkre dőlt fákat, illetve faágakat kell eltávolítani, Karádon a megrongált háztetők ideiglenes befedése a feladat.

Budapesten kívül az Aszódi, Budakeszi, Ceglédi, Dabasi, Dunakeszi, Érdi, Gödöllői, Gyáli, Monori, Nagykátai, Pilisvörösvári, Ráckevei, Szentendrei, Szigetszentmiklósi, Váci, Vecsési járások területén okozhat károkat a vihar.

A hőség miatt Csongrád és Békés megyére keddre is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adták ki. A másodfokú és elsőfokú figyelmeztetést kevesebb megyére, de még mindig az ország jelentős részére adták ki. Emellett kedden szintén több megyében heves zivatarok, felhőszakadás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 18-24 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet 28-36 fok között valószínű (északnyugaton lesz hűvösebb).