eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nem a vírusok erősebbek, mi lettünk gyengébbek

Nem a vírusok erősebbek, mi lettünk gyengébbek

Most érdemes beadatni a gyermekeknek a bárányhimlő elleni oltást, hogy mire szeptemberben ismét közösségbe kerülnek, védettek legyenek – tanácsolta az InfoRádió által megkérdezett infektológus.

„Huszonhatodik éve vagyok infektológus a Szent László kórház gyerekosztályán. A huszonhat év alatt minden hónapban volt olyan gyerek a kórházban, akinek valamilyen szövődménnyel zajlik a bárányhimlő” - mondta Kulcsár Andrea.

Hozzátette: mivel a sebek mind behatolási kapunak számítanak a baktériumoknak, a leggyakoribb szövődmény a baktérium felülfertőzés a bőrön.

Emlékeztetett: régóta tudjuk azt, hogy minél idősebb korban kapja el valaki a bárányhimlőt, annál súlyosabb formában zajlódhat le nála. A vírusbetegség

okozhat tüdőgyulladást, májgyulladást, esetenként agyvelőgyulladást.

„Régen, amikor bizonyos betegségek a bárányhimlő után hónapokkal keletkeztek, nem gondoltuk, hogy az összefügg a bárányhimlővel. Ma viszont már tudjuk, hogy a bárányhimlő után fél éven belül jelentkező stroke a bárányhimlő vírusának a következménye. Ma már azt is tudjuk, hogy

a bárányhimlő képes a látóideg gyulladásán keresztül látáskiesést, vakságot okozni”

- mondta az infektológus.

A szakember úgy véli, a betegség nem veszélyesebb, mint harminc évvel ezelőtt, csak annyi változott, hogy azóta többet tudunk róla.

„Nem a vírus lett vadabb, hanem egyrészt sokkal többet tudunk a betegségről, másrészt más körülmények között élünk;

például sokkal több a közösségbe járó beteg gyerek” - fogalmazott Kulcsár Andrea.

„Összességében mi vagyunk gyengébbek, nem a vírusok erősebbek” - emelte ki.

Az infektológus elmondta, hogy az elsődleges védekezési eszköz a bárányhimlő ellen a védőoltás.

Bár soha nem lehet azt mondani, hogy egy védőoltás száz százalékos védelmet ad, azt viszont igen, hogy a védőoltás száz százalékosan megelőzi a súlyos fertőzés kialakulását.

Bár a bárányhimlő vírusának tejedése a melegben alább hagy és a nyári szünetben a gyerekek is kevesebbet járnak közösségbe, szeptemberben ismét kezdődik az iskola, óvoda, bölcsőde, ezért érdemes azoknak a gyerekeknek, akik még nem estek túl a fertőzésen még a nyári szünetben beadni a védőoltást – tanácsolta Kulcsár Andrea.

Nem a vírusok erősebbek, mi lettünk gyengébbek

A védettség kialakulásához pedig legalább hat hétre van szükség: a két oltás között minimum négy hétnek el kell telnie, és a második oltás után két héttel alakul ki a teljes védettség – mondta az infektológus.

Elmondta: mivel a bárányhimlő elleni védőoltás szabadáras termék, gyógyszeráranként változik az ára, de általában

oltásonként 9000 ezer forint körüli áron lehet hozzájutni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×