eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Ismerje meg Magyarország legjobb gimnáziumi osztályát - döbbenetes a teljesítményük

Zseniosztály a Radnótiból.

Rekordot döntött a szegedi Radnóti Miklós gimnáziumban a végzős matekos osztály: a 146 érettségi jegyükből csak három volt négyes, a többi mind ötös. Az osztály közel fele angol elit egyetemeken - Cambridge-ben és Oxfordban - tanul tovább.

A Radnóti Miklós gimnázium 12. M-es diákjai egyedülálló teljesítményt produkáltak.

A 12. M osztály diákjai megdöntötték a gimnáziumi rekordot. Eddig ugyanis 4,96 százalék volt az érettségin a jegyek átlaga. A 28 fős végzős matekos osztálynak a 146 érettségi osztályzatból csak három négyese volt, a többi mind ötös. Mégpedig úgy, hogy a jegyek egyharmada emelt szintű vizsgán szerzett jegy volt. Így jött ki a 4,98-os átlag, ami – megkockáztatjuk – az országban is egyedülálló - írja a delmagyar.hu.

– Korábban is voltak erős osztályaim, de a mostani mindent felülmúl – mondta a 12. M osztályfőnöke és matematikatanára, Schultz János, aki rendkívül büszke a diákjaira, akik közül tízen európai elit egyetemeken folytatják tanulmányaikat. Williams Kada – aki idén megnyerte az Amerikai Matematikai Diákolimpiát, amelyen 300 ezren indultak – Cambridge-ben, Gál Hanna, Lajkó Kálmán, Váli Benedek és Hansel Soma szintén Cambridge-ben, Hanna a Pembroke College-ban, Kálmán a Trinity College-ban, Benedek az Emmanuel College-ban, Soma a Queens' College-ban, Andó Angelika pedig Oxfordban, a Queen's College-ban tanul tovább ősztől. Gál Hanna tavaly bejutott az európai lány matematika-diákolimpiára, ahol Andó Angelika idén a második lett. A lányok a világlátást és a tapasztalatgyűjtést, a fiúk pedig a magas színvonalat, az évszázados hagyományt és más kultúrák megismerését említették, miért döntöttek úgy, hogy a világ legjobb egyetemein tanulnak tovább.

A diákoknak első körben írniuk kellett egy motivációs levelet, amelyben a versenyeredményeik felsorolása mellett arról kellett vallaniuk, hogy miért érdekli őket a matematika. A második körben személyes interjúra hívták őket, a harmadik körben pedig tesztet írtak. A szegedi diákok elmondták, hogy Cambridge-ben és Oxfordban szociális alapú ösztöndíjat kapnak majd, ami nem kevés, hiszen az angol átlag a zsinórmérték.

A felsoroltakon kívül még négyen vannak a 12. M-ből, akik szintén külföldön, és szintén jó nevű egyetemeken folytatják tanulmányaikat: Hegedűs Bercel Manchesterben, Tímár Veronika Warwickban, Cseh Kristóf Bristolban, Schrettner Bálint pedig Mannheimben. Az osztályfőnök elmondása szerint ezek benne vannak a világ húsz legjobb egyetemében. A többiek itthon tanulnak tovább a legjobb magyar egyetemeken – fizikusnak, matematikusnak, közgazdásznak, informatikusnak és jogásznak.

  
  
A Radnóti Miklós gimnázium 12. M osztályából tízen külföldi egyetemen tanulnak tovább. A képen (balról jobbra): Lajkó Kálmán, Váli Benedek, Schrettner Bálint, Andó Angelika, Williams Kada, Gál Hanna, Hegedűs Bercel, Tímár Veronika, Cseh Kristóf és Hansel Soma. Fotó: Frank Yvette
  
  
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×