eur:
393.66
usd:
368.37
bux:
66256.91
2024. április 24. szerda György
Kövér László ezt látja az Orbán-Simicska-háború hátterében

Kövér László ezt látja az Orbán-Simicska-háború hátterében

Kövér László sem az MSZP-vel, sem a Jobbikkal nem működne együtt 2018 után – többek között ez derül ki abból az interjúból, amit a Hetek című hetilap készített az Országgyűlés elnökével.

Az interjúban a kormány és Soros György konfliktusáról a házelnök azt mondta: „Semmilyen jogalapja nincsen Soros Györgynek arra, hogy beavatkozzon az európai ügyekbe és ezen belül Magyarország ügyeibe". Erre szerinte Sorosnak „se felhatalmazása nincs, se fel nem kérték erre, leszámítva Junckert és haverjait Brüsszelben, akik elvtársi csókban forrtak össze vele, mint annak idején Brezsnyev és Honecker a Fidesz plakátjain."

Ami a hazai politikát illeti, Kövér László kifejtette: az ellenzéket a Fidesz „érdektelennek" tartja, és ha a Fidesz olyan helyzetbe kerülne 2018 után, mint Theresa May és a toryk, vagyis hogy megnyerné a választást, de nem lenne parlamenti többsége, a maga részéről

sem az MSZP-vel, sem a Jobbikkal nem működne együtt.

„Egy ilyen esetben nagy valószínűséggel a jelenlegi ellenzéki pártokból álló, színesnek tűnő nagykoalíció alakulna. Ezek a pártok ma már sokkal közelebb vannak egymáshoz, mint közülük bármelyik is a Fideszhez" – mondta erről a forgatókönyvről a házelnök, hozzátéve: a baloldal és a Jobbik szerinte „kiválóan megértik egymást". „A történelem – úgy látszik – ismétli önmagát. Rákosi Mátyás elvtárs is kiválóan együtt tudott működni a kisnyilasokkal, és egy pillanat alatt hajlandó volt elfelejteni mit műveltek korábban a Duna-parton, csak hogy megteremthesse belőlük az MKP hiányzó tömegbázisát" – tette hozzá a házelnök.

Kövér László szerint az Orbán Viktor és Simicska Lajos közötti konfliktusnak a hátterében az lehet, hogy „az ellenzék, és az ellenzékhez húzó sajtó olyan hosszú ideig és olyan erővel sulykolta azt, hogy Simicska Lajos érdekei szerint működik a kormányzás, hogy azt valószínűleg Simicska Lajos is elhitte". Azt azonban határozottan cáfolta, hogy 2014 előtt Simicska kormányozta volna az országot.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a Fideszt ugyanúgy megehetik vezetői és holdudvara korrupciógyanús ügyei, mint 2010 előtt az MSZP-t, a házelnök azt válaszolta: „az MSZP hitelességét nem önmagában a korrupció zabálta föl, bár kétségkívül fontos szerepet játszott az MSZP történelmi bukásában. Szerintem az MSZP-t az vitte a mélybe, hogy miközben nem volt képes hitelesen tisztázni magát a korrupció vádja alól, aközben tönkretette az országot".

A házelnök szerint „az MSZP és Gyurcsány Ferenc történelmi mélységekbe rúgta le Magyarországot 2010-re, és ennek csak az egyik eleme volt a mindent elöntő korrupció és az erről kialakult közvélekedés", de „voltak itt azért még súlyosabb dolgok is", például az, hogy „Magyarországon 2008-2009-ben nyilvánvalóan a származásuk miatt, előre megfontolt szándékkal, brutális kegyetlenséggel megöltek öt cigány embert, köztük egy gyereket".

Magyarország euróövezeti csatlakozásáról azt mondta: ma Magyarországnak az az érdeke, hogy az euróövezeten kívül megőrzött mozgásterét kihasználva próbálja meg a lemaradását tovább csökkenteni az euróövezet centrumállamaihoz képest. Meggyőződésem, hogy

ma Magyarország veszítene az euróövezethez történő csatlakozáson".

Ami pedig Magyarország uniós tagságát illeti, Kövér László elmondta: 2003-ban igennel szavazott az uniós csatlakozásra, de akkor már csak félszívvel. „Azt gondoltam ugyanis, hogy nem lenne tisztességes, hogy miközben a Fidesz és jómagam is azt hirdettük a nyilvánosság előtt, hogy jó az uniós csatlakozás, azonközben a függöny mögött a magam lelkiismeretét megnyugtatandó nemmel szavazok", de – tette hozzá - a családban döntetlenre hozták a szavazást, a felesége ugyanis nemmel szavazott.

„Ezzel együtt is ma Magyarország számára még több előnye van az uniós tagságnak, mint hátránya, de ez nem biztos, hogy így lesz öt vagy tíz év múlva. Sőt, az sem biztos, hogy ha öt vagy tíz év múlva kiderülne, hogy a tagságnak több hátránya van, mint előnye, akkor olyan egyszerű lenne a kilépés az unióból" – mondta Kövér László a Heteknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×