eur:
393.66
usd:
364.84
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Veszélyes tévhit a rotavírusról

Veszélyes tévhit a rotavírusról

Átalakul a rotavírus szezonja, figyeljenek oda a családok!

Tévhit, hogy csak az influenzaszezonban nő meg a rotavírus-fertőzések száma - mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Póta György hangsúlyozta: az év bármely részében elfordulhat a főként csecsemőket veszélyeztető megbetegedés.

A rotavírus a járványosan terjedő, legerősebb tünetekkel - magas lázzal, hányással, hasmenéssel járó - vírusfertőzés. A veszélyét egyrészt a veszélyeztetettek magas száma jelenti, ugyanis egy rotajárványnak annyi fertőzöttje is lehet, mint egy influenzajárványnak. A másik veszélye a nagyfokú folyadékvesztés miatti kiszáradás, ami olyan mértékű lehet, hogy kórházi kezelésre van szükség.

"Bár a főszezonja az influenzaszezon volt, de az utóbbi időben kisebb-nagyobb járványokkal találkozunk év közben is -

úgy tűnik, hogy a rotavírus is egész évessé kezd válni.

A bárányhimlő is ilyen volt: régen csak decembertől márciusig volt jellemző, most pedig még a múlt héten is voltak bárányhimlős betegeim a rendelőben - mondta Póta György.

A legveszélyeztetettebbek a csecsemők, akiknél a folyadékhiány élettani okokból hamar súlyos állapothoz vezethet, de veszélyes a rotavírus a kisgyerekekre, az idősekre, a keringési betegekre is.

A megelőzést a védőoltás jelenti, az oltóanyag csak hat hónapos korig adható, a gyerek később már nem kaphatja meg. Így hiába "megy végig" a vírus az egész családon, a felnőttek sem olthatók be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×