eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fájdalmakkal járhat a 24 órás szülés

Fájdalmakkal járhat a 24 órás szülés

Egy rendelettervezet szerint már a szülés után egy nappal elhagyhatná a kórházat a kismama és a csecsemője. Mindkettőjüknek egészségesnek kell lenniük, a hazamenetelt pedig az anyának kell kérnie. Szakértők szerint a változtatásnak van előnye és hátránya is.

Fájdalmakkal járhat a 24 órás szülés

„Rengeteg esetben van arra igény, hogy jelzi a kismama, hazamenne a családjához az újszülöttel. Ezt eddig a kórház anyagi érdekéből kifolyólag megpróbálta mindenképpen tolni” - mondta az orvos.

Eddig sokszor csak azért tartották bent az anyukákat több napig, hogy a kórház ne essen el az állami támogatástól. A tervek szerint azonban egy nap után is megkaphatnák a pénzt az intézmények – mondta Rétvári Bence államtitkár.

„Azt is fontosnak tartjuk, hogy más nyugat-európai országokhoz hasonlóan már akkor is megkapja a szülészet a teljes finanszírozási összeget, ha sem a terhesség ideje alatt, sem a szüléskor és azt követő huszonnégy óra sincs semmilyen komplikáció.”

Az InfoRádió által megkérdezett szülésznő, Ratkó Tünde szerint ugyanakkor megvan a veszélye annak, ha túl korán engedik haza a babákat:

„Az anya és az újszülött számára is veszélyforrás lehet.

Egészségesen megszületett babáknál felmerülő problémák pár nap alatt kiderülhetnek, ilyen például a sárgaság.”

Ráadásul vannak, akik szerint a túlzsúfolt szülészetek közül sokan fogják hazaküldeni egy nap után is az anyákat, hogy legyen hely más szülő nőknek. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az RTL-nek cáfolta ezt.

„Szóba nem jön, hogy bárkit azért elküldenének, mert lejárt a 24 óra.

Természetesen továbbra is addig lesz minden frissen szült édesanya a kórházban, ameddig erre egészségileg szüksége van.”

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón is megerősítette, nem a kormány fogja megmondani, a szülés után hány nappal kell vagy lehet hazaküldeni egy nőt: „Hogy egy nő a szülés után milyen ellátásra kell hogy igényt tartson és megkapjon, olyan orvosszakmai kérdés, amelyben a kormánynak nem szabad állást foglalnia. Lehetőségeket kell biztosítani az orvosonak, hogy a szülő nő szempontjából a legjobb döntés születhessen.”

Fájdalmakkal járhat a 24 órás szülés

A tervezet szerint az édesanyának kell kérnie, hogy hazamehessen a kórházból, de más feltétel is szükséges, például a problémamentes várandósság és szülés, 2499 gramm feletti súly az újszülött esetében, valamint, hogy a 37-41. hét között jöjjön világra a baba. A változtatásról egyelőre társadalmi vita zajlik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×