eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Milliós bírságot kaphat jó néhány nyaralótulajdonos

Milliós bírságot kaphat jó néhány nyaralótulajdonos

Az országot járva sok helyen találkozhatunk olyan fapados nyaralókkal, melyek esetében egy lakóautó vagy mobilház áll egy amúgy üres telken. A csábító megoldás azonban nagyon drága is lehet.

Sokan vannak Magyarországon, akiknek nincs elég pénzük, hogy nyaralót vegyenek, de vágynak a rendszeres hétvégi kikapcsolódásra. Felkapott vidékeken, például a Balaton mellett vesznek egy kisebb telket, és egyszerűen rátesznek egy lakókocsit. Akinek egy kicsit több pénze van, az mobilházat vesz lakókocsi helyett, cserébe magasabb komfortszinten tölti a hétvégéket.

A recept tehát egyszerűnek tűnik, a fenti telkek bármelyikét is választjuk, kétmillió forint alatt juthatunk nyaralóhoz az ország szinte bármely pontján. Azok viszont, akik megvalósították a fapados nyaraló koncepcióját,

óriási kockázatot vállaltak.

"Nyaralókra eleve nem vonatkoznak a lakásokra írt új szabályok, továbbra is, mérettől függetlenül, engedélyt kell kérni az építésükre. Ezt az engedélyt pedig nagyon sok mobilház esetén szinte lehetetlen megkapni. A legtöbb esetben sem a helyiségek mérete, sem a belmagasság nem felel meg a jogszabályi elvárásoknak" - nyilatkozta a Pénzcentrumnak Jámbor Attila ügyvéd, az Építésijog.hu portál szerkesztője.

A lakókocsikkal is gond lehet. Nagyon sok település ugyanis kiköti a helyi építési szabályzatában, hogy

lakóautót vagy konténert nem lehet tartósan a területen elhelyezni.

Alapkérdés, hogy az épület megfelel-e a helyi és országos építésügyi előírásoknak. Ha a helyi építési szabályzatnak nem felel meg az épület, akkor bontásra ítélik, más lehetőség nincs. 

Ha az épület a jogszabályi előírásoknak megfelel, a hatóság megadhatja a fennmaradási engedélyt, viszont akkor az "utólagos" engedéllyel együtt óriási bírságra is számíthatnak a fapados nyaralótulajok. A büntetés kiszámításánál 140 ezer forintos négyzetméterenkénti összegről indul a hatóság, és figyelembe veszi a készültségi fokot is. Egy 30 négyzetméteres ház esetén - ha az építtető nem kért építési engedélyt és már kész is az épület -

az építésügyi bírság meghaladja a kettőmillió forintot.

A fapados nyaralóra tehát rámehet ingünk, gatyánk is, vagy bontási határozat esetén még egy mobilházzal is kezdenünk kell majd valamit, amit a telkünkön nem helyezhetünk el. Jámbor Attila minden mobilházvásárlónak azt javasolja, hogy még az épület megrendelése előtt alaposan járjon utána annak, hogy az általa kinézett ház a telkére elhelyezhető-e. 

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×