eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk

Pénteken plakátozhatnak a parlamentben - a nap hírei

Irány Ázsia. Új tiszthelyettesek a Hősök terén. Napirenden a plakáttörvény. Farkas Flórián maradt az elnök. A nap legfontosabb hírei.

Kiváló lehetőséget teremt az innovatív magyar vállalkozások aktívabb ázsiai szerepvállalására Magyarország csatlakozása az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a bank éves közgyűlésén elmondta: több területen, így a vízgazdálkodás, a zöldenergia, az egészségipar és a városüzemeltetés terén lát lehetőséget az együttműködésre, a magyar cégek szakértelmének bevonására. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte a nagyobb regionális egységek, így a visegrádi országok és a közép-ázsiai térség szorosabb együttműködésének fontosságát is.

A kormányfő szerint Magyarország elsőként bizonyította be, hogy a megállíthatatlannak nevezett népvándorlás megfékezhető és visszafordítható. Orbán Viktor a Hősök terén, rendőr tiszthelyettesek ünnepélyes eskütételén beszélt arról is: ragaszkodni kell ahhoz, hogy Magyarország sorsáról kizárólag a magyarok dönthessenek. A határvadászokat emberségre, határozottságra és a törvények betartatására kérte a miniszterelnök. Az 1206 rendőr tiszthelyettes kinevezése - a Készenléti Rendőrség háromezres létszámbővítésének negyedik ütemében - május 1-jétől, illetve július 1-jétől hatályos.

A menekültelosztási uniós megállapodás betartására szólított fel az észt kormányfő. Jüri Ratas a Die Welt című német lapban úgy fogalmazott: ha minden ország azt csinálja, amit akar, nincs többé Európai Unió. Hozzátette, hogy a migráció ellenőrzéséhez többek között megbízható visszaküldési mechanizmusra van szükség az unióban. Észtország július 1-jén átveszi az EU soros elnökségét, féléves elnökségének fő témái között a migráció, a keleti partnerség és a digitalizáció szerepel. Brüsszel a héten kötelezettségszegési eljárást indított Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen, amiért a 3 uniós állam elutasítja a menekültek kvóták szerinti elosztására vonatkozó, többségi szavazással elfogadott megállapodást.

Az LMP részt vesz a plakáttörvénnyel kapcsolatban összehívott rendkívüli parlamenti ülésen, de újra nemet mond a Fidesz javaslatára. Az Együtt is azt közölte: képviselői meg fognak jelenni a sajtóhírek szerint péntekre összehívott rendkívüli ülésen, de ha a Fidesz ismét a politikai hirdetéseket korlátozni kívánó javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, azt a párt képviselői ismét el fogják utasítani. A Magyar Idők kormánypárti forrásból úgy értesült: akár már pénteken, rendkívüli ülésen tárgyalhatja újból a plakáttörvényt az Országgyűlés. A burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó jogszabályt a köztársasági elnök csütörtökön küldte vissza a Háznak.

Ismét Farkas Flóriánt választotta elnökévé a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség. A szervezet közleménye szerint a Kisújszálláson megjelenő kongresszusi küldöttek ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag választották újabb 5 évre Farkas Flóriánt a legnagyobb cigány érdekképviseleti szerv vezetőjévé.

Az MSZP azt szeretné, ha minél több fiatal kerülne be a felsőoktatásba. Az ellenzéki párt választmányi elnöke a testület felsőoktatással és az akadémiai szabadság kérdéseivel foglalkozó ülése után azt mondta: az MSZP stadionok helyett az egyetemekben hisz. Hiller István hozzátette: a hazai felsőoktatás színvonala az elmúlt mintegy fél évtizedben egyértelműen süllyedt, ezért az MSZP olyan programmal akar előállni, amely ezt a folyamatot megállítja, majd színvonal-emelkedést hoz. Közölte: a Botka-kormány első száz napjának egyik első intézkedése lenne a "lex CEU" eltörlése.

Ingyenes vagy kedvezményes belépést biztosít előadásaira az Operaház a gyermekvédelmi ellátásban élő gyermekeknek. Erről kötött együttműködési megállapodást a Magyar Állami Operaház a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal. Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója kiemelte, hogy a most bejelentett megállapodáson túl további terveik is vannak, így például felkutatni a balettművészet számára elkötelezhető, gyermekvédelemben élő gyermekeket, ösztöndíjjal segítve őket tehetségük kibontakoztatásában.

Az emberi jogi helyzet javításához kötötte az Egyesült Államok Kuba-politikáját az amerikai elnök. Donald Trump Miamiban tartott beszédében bejelentette: azonnali hatállyal törli elődje, Barack Obama megállapodását Kubával, de az Egyesült Államok havannai nagykövetsége nem zár be. Úgy vélte: az utazási és kereskedelmi enyhítések csak a havannai kormányt és a hadsereget gazdagították. Hozzátette: kész új megállapodást kötni a karibi szigetországgal, de Washington addig érvényben tartja a szankciókat, amíg a szigetországban nem bocsátják szabadon a politikai foglyokat. Donald Trump szabad és nemzetközi ellenőrzés mellett lebonyolítandó választásokra szólította fel Kubát. Kuba visszautasította az amerikai elnök ellenséges kijelentéseit, de kész az együttműködésre.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×