eur:
395.22
usd:
366.64
bux:
65148.11
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Panelházak - bontás helyett bővítés

Panelházak - bontás helyett bővítés

Bontás helyett a panelházak oldalirányú és felfelé bővítésével, nagy teraszokkal, zárt belső kertekkel rehabilitálják a csaknem ötvenéves József Attila-lakótelepet. A kerület építészeti tervpályázatának nyertese ezzel új irányt mutatott panelügyben - adta hírül a Világgazdaság.

Minden várakozást felülmúló ötletek érkeztek a József Attila-lakótelep rehabilitációs tervpályázatára – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szűcs Balázs, a IX. kerület főépítésze, aki szerint néhány hónapja még nem gondolták, hogy az eredményhirdetés napjára ennyire időszerű lesz a téma.

Panelházak - bontás helyett bővítés

A nyertes pályázatban szereplő megoldási javaslat előremutató, pontosan arra kínál megoldást, amire az érintett társasházakban élők vágynak: a lakások bővítési lehetőségére. A József Attila-lakótelepen élő családok ugyanis nem akarnak elköltözni, de helyben nem találnak nagyobb lakást, mivel a hetvenes évek elején épült lakótelepen az eredeti lakásméret legfeljebb 50 négyzetméter. A 8,5 ezer lakás egy részét már egybenyitották azok, akiknek volt pénzük a szomszédos lakás megvásárlására - írta a vg.hu.

A tervpályázaton első díjjal elismert pécsi Au.room Építész Műhely innovatív ötlete szerint

könnyűszerkezetes technológiával nemcsak emeletráépítéssel, hanem oldalirányú bővítésekkel is megoldhatóvá válna a több évtizedes igény.

Miután a magántulajdonú lakások miatt minden változtatáshoz a lakóközösség jóváhagyása kell, a tervezők tavasszal lakossági fórumon ismerhették meg az érintett tulajdonosok vágyait és elvárásait.

A győztes tervet készítő csapat – akikkel az önkormányzat tervezési szerződést köt – a kicsi és a hiányzó erkélyekhez is hozzányúlt, pótolva, illetve megnagyobbítva azokat. A széltében is bővülő épületekhez a szükséges telket az önkormányzat olyan áron tervezi felkínálni az érintett társasházaknak, hogy azzal elősegítse a rehabilitáció megvalósulását – mondta a főépítész, aki szerint a negyedszázada indult és rendkívül sikeres középső-ferencvárosi tömbrehabilitáció méltó folytatásának szánják a projektet.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×