eur:
393.84
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Taigetosz-törvény: Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

Taigetosz-törvény: Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul az úgynevezett Taigetosz-törvény miatt. A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége ugyanakkor egyetért a sajátos nevelési igényű gyerekeket megillető iskolai kedvezmények elvonásáról szóló módosítással.

A Parlamentben gyűjtött aláírásokat az LMP társelnök-parlamenti frakcióvezetője az általuk is Taigetosz-törvénynek nevezett köznevelési törvény módosítással összefüggésben, hogy azt az Alkotmánybíróság is megvizsgálhassa.

Szél Bernadett az InfoRádiónak azt mondta: az egyes gyermekek alapvető jogait sértő változtatásról a kormány egyáltalán nem egyeztetett az érintettekkel, és nem is vizsgálta annak várható hatásait.

„Nagyon remélem, hogy az Alkotmánybíróság gyorsan napirendre fogja venni ezt a kérdést, az alkotmányjogi panaszunkat érdemben megvizsgálja, és ez a törvény nem kerül Magyarországon alkalmazásra. Azért is remélem ezt, mert mi magunk

négy helyen láttunk olyan alaptörvényellenes, alkotmányellenes vonatkozást a javaslatban, amiből egy is elég lenne ahhoz, hogy ez a törvény ne állja ki az alkotmányosság próbáját.

De mi négy ilyen helyet azonosítottunk. Abban bízunk, hogy a bírák is hasonlóképpen fogják ezt látni” mondta Szél Bernadett.

A Jobbik is támogatta az LMP kezdeményezését. Dúró Dóra országgyűlési képviselő, a Kulturális Bizottság elnöke úgy fogalmazott: a Fidesz és a kormány bizalmatlan a szakemberekkel szemben, akik eddig a gyermekeknek megadhatták a mentességeket.

„A Jobbik szerint az alaptörvényben deklarált esélyegyenlőséggel és a teljes társadalmi felzárkózás alapelvével is ellentétes, ezeket az alapelveket sérti” - közölte az országgyűlési képviselő.

Taigetosz-törvény: Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

Egyetért a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége a Taigetosz-törvényként emlegetett köznevelési módosítással, de hiányolja a megfelelő feltételeket. Kas Bence, a szervezet elnökségi tagja szerint a felmentéssel eddig sem oldódtak meg a problémák.

„Azt képviseltük, hogy

alapvetően a törvénymódosítás támogatható, viszont ehhez hozzá kell kapcsolódnia egy csomó olyan szakmai fejlesztésnek, ami az ellátórendszerben a gyerekek esélyeit javítja,

ezek között vannak módszertani feltételek, szükség van továbbképzésekre, a felsőoktatási képzések fejlesztésére” - mondta Kas Bence.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten azt mondta: a javaslatot megelőzte a szakmai egyeztetés.

„Az a kérdés, hogy szakmai értelemben melyik a jobb: ha van egy érdemjegyi motivációja – elsősorban a pedagógusnak – vagy pedig nincs, ez egy abszolút szakmai kérdés. Nem tudok ebben állást foglalni. A kormány nagy figyelemmel követi ezt az ügyet” - fogalmazott Lázár János.

A miniszteri nyilatkozat időpontjában az Országgyűlés már elfogadta a köznevelési törvény módosítását. Másnap, tehát múlt hét pénteken pedig Áder János köztársasági elnök is ellenjegyezte azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×