eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Változtatás az orvosoknál: már egymilliós fizetést szeretnének

Változtatás az orvosoknál: már egymilliós fizetést szeretnének

Értékeli az üres praxisok betöltésére szánt megnövekedett források lehetőségét az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnöke, de szerinte ez nem elég.

Selmeczi Kamill szerint több intézkedésre van szükség ahhoz, hogy a háziorvosi pálya vonzó legyen.

Szerinte nem a pályázati forrás tud változtatni a háziorvosi praxisok jövőképén.

"Tizenéve mondjuk, hogy a háziorvosi praxisok finanszírozását kellene, kellett volna olyan mértékűre emelni, hogy a pálya vonzósága megmaradjon" - mondta a FAKOOSZ elnöke.

440 ezer embernek nincs háziorvosa

A háziorvosi praxisok közül 352, a fogorvosiak közül 284 tartósan betöltetlen. A legtöbb háziorvos Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Somogy és Tolna megyéből hiányzik.

Ezekben a megyékben 10 százalék felett van a betöltetlen praxisok száma, és összesen 440 ezer embernek nincs állandó háziorvosa.

Az állam 2014 óta igyekszik pályázati forrással népszerűbbé tenni a háziorvosi munkát. Idén minden támogatást megdupláztak.

Döntőnek tartja, hogy nem lenne szabad kettős mércét alkalmazni a kórházi orvosok, szakorvosok és az alapellátásban a háziorvosi és fogorvosi praxisokban dolgozó szakorvosok között.

"Az olló kinyílt, és egyre inkább nyílik.

A kórházi területen az állami szférában dolgozó szakorvosok jövedelme rendre növekszik, miközben az alapellátásba alig-alig csordogál finanszírozás. Az is rendre akadozik vagy plusz tevékenységhez kötődik" - fejtette ki Selmeczi Kamill.

Szerinte már az orvosi egyetemen ösztöndíjat kellene bevezetni, amellyel erre a területre lehetne orientálni a végzős orvosok egy részét, utána pedig a háziorvosi szakképzésben legalább olyan összegű kiemelt támogatást kellene biztosítani a gyakornoki fizetés mellett, mint ami megtörténik a gyermekorvosok és a rezidensek esetében. Ezzel gyakorlatilag elkötelezetté is válnak abban, hogy azután a munkájukat önállóan, egy háziorvosi körzetben folytassák.

"Egy több éve betöltetlen praxis egy kis településen azért lehet vonzó a fiataloknak, mert ők szeretik a kihívásokat. De ezeknek csak anyagi jólétben lehet megfelelni, tisztességes jövedelem mellett. Ma már az, hogy egy magasabb vezető bruttó egymillió forintot keres, szokványosnak számít. Akkor miért nem kereshet egy háziorvos is ugyanennyit, olyan finanszírozásból, amelyből ezt ki lehet gazdálkodni?" - tette fel a kérdést a szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×