eur:
393.49
usd:
367.48
bux:
65967.71
2024. április 23. kedd Béla
Mind veszélyben lehetünk

Mind veszélyben lehetünk

Az USA kitiltaná a laptopokat az összes repülőgép fedélzetéről, a terrorizmus veszélyére hivatkozva. Márványi Péter szakújságíró szerint azonban nem is ezek jelentik a legnagyobb kockázatot.

Az Egyesült Államok azt tervezi, megtiltja, hogy az utasok laptopokat vigyenek a repülőgépek fedélzetére. Erről legutóbb John Kelly belbiztonsági miniszter nyilatkozott a Fox televíziónak adott interjúban. A hírszerzés szerint az Iszlám Állam számítógépekbe épített robbanószerkezetekkel kísérelne meg merényleteket. Márványi Péter repülési szakújságíró szerint van, ami a terrortámadásnál nagyobb veszélyt jelent.

"Ha jól tudom, nem is egyszerűen a poggyásztérbe kerülnének a laptopok, hanem

egy meglehetősen biztos, robbanás- és tűzveszélyt kiiktató dobozszerűségbe.

Az az igazság, hogy a mai laptopok és mobiltelefonok akkumulátora egy nagyon aljas dolog. A lítium-ionos akkumulátorok hajlamosak az öngyulladásra, és ha ez bekövetkezik, akkor nagyon nehezen lehet eloltani, különösen ha más ilyen berendezések is vannak a környékén. Történt néhány furcsa eset az elmúlt években, amikor elkezdtek füstölögni vagy égni a laptopok, telefonok az utasok ölében, kezében, vagy akár a fej feletti poggyásztérben" - mondta az InfoRádióban az iho.hu portál repülési rovatvezetője.

A repülés számára a tűz az egyik legnagyobb kockázat, azt kell mindenképpen kizárni.

"Az igazi rizikó az, amikor ezeket szállítják - azt már meg is tiltották, hogy utasgép poggyászterében rakományként feladjanak ilyen akkumulátorokat.

Teherszállító gépek közül már kettőt ugyanis - már többé-kevésbé bizonyítottan - pusztulásba vitt a lítium-ionos akkumulátorok szállítmányának kigyulladása" - mondta Márványi Péter szakújságíró.

"Körülbelül egy évvel ezelőtt tűnt el a Földközi-tenger fölött az Egyptair légitársaság A320-as utasszállítója, amelynek a roncsait azután megtalálták a Földközi-tenger fenekén. A katasztrófa okairól rengeteg vita zajlik. A franciák részéről vetődött fel, hogy a gép automata adattovábbító rendszere azt jelezte, hogy tűz volt a fedélzeten, ami a pilótafülke jobb oldali ablakaitól indult el. A franciák szerint lehet, hogy a másodpilóta kitette a műszerfal tetejére, az ablakok alá az iPadjét és a mobiltelefonját, majd ahogy felkelt a nap és megfelelő szögben megfelelő hőhatás érte ezeket a berendezéseket, füstölni kezdtek, kigyulladtak, és olyan tűz keletkezett, ami azután átterjedt a gép műszerrekeszére. Az is lehet, hogy vezethetetlenné vált a repülő" - fejtegette a szakíró az elképzeléseket.

A robbanóanyagokat tartalmazó laptopokkal kapcsolatban Márványi Péter elmondta: nem emlékszik olyan esetre, hogy laptop lett volna a pokolgép. Más műszaki berendezésekkel már előfordult ilyen, de a laptopos változatot nem tartja könnyen elképzelhetőnek, mert azokat is át tudják világítani, rálátnak a biztonsági ellenőrzésnél a szerkezetére. Megnézik azt is, hogy érzékelhető-e bennük valamilyen robbanóanyag. Azt sokkal nagyobb veszélynek érzi, hogy a laptopok vagy mobiltelefonok akkumulátorának öngyulladása okoz problémát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×