eur:
393.14
usd:
367.83
bux:
65966.74
2024. április 24. szerda György
Egy évig még biztosan marad a CEU

Egy évig még biztosan marad a CEU

A szokásainak megfelelően hirdeti meg következő tanévét a Közép-európai Egyetem – jelentette be az intézmény rektora. Michael Ignatieff hozzátette: remélik, hogy a felsőoktatási törvény nyomán kezdett különféle egyeztetések eredménnyel járnak.

Több szinten is folynak az egyeztetések a Közép-európai Egyetem jövőjéről, ám a felsőoktatási intézmény a szokásainak megfelelően hirdeti meg a 2017-2018-as tanévet – jelentette be Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

„Nem várhatjuk meg e tárgyalások eredményeit, egyetemként folytatnunk kell a munkát, így a CEU folytatja tevékenységét a következő tanévben is. Semmi nincs a törvényben ami ezt tiltaná számunkra. Ugyanakkor nem vehetünk föl új diákokat a 2018-2019-es évre, tehát mindez továbbra is fenyegeti egyetemi szabadságunk” - fejtette ki.

A CEU rektora rámutatott, hogy múlt pénteken Altusz Kristóf miniszterelnöki megbízott telefonon beszélt a New York-i kormányzó egyik beosztottjával, ahova az intézményt bejegyezték, míg az Európai Bizottság és a kormány között is folyik a kommunikáció, továbbá várják a Velencei Bizottság, illetve az Alkotmánybíróság állásfoglalását a felsőoktatási módosítás alkotmányosságáról.

Emellett a rektor aláhúzta, hogy Mario Vargas Llosa perui író is részt vesz az intézmény júniusi, oktatásszabadsági konferencián, a CEU diplomaosztóján pedig jelen lesz Németország volt elnöke, Joachim Gauck is.

Enyedi Zsolt, az intézmény rektorhelyettese remélte, hogy konstruktív tárgyalások folynak a kormány képviselője és a New York-i kormányzó között.

„Minden normálisan zajlik a CEU-n,

amennyire ilyen abnormális körülmények között lehet normálisan viselkedni.

Mi abból indulunk ki, hogy előbb-utóbb megoldás születik, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy konstruktív szerepet játszhassunk ezekben a folyamatokban” - jelentette ki.

Az április elején – sürgős eljárással – elfogadott felsőoktatási törvénymódosítás értelmében az unión kívüli székhelyű egyetemek csak kormányközi egyezmény birtokában működhetnek Magyarországon, és csak azok, amelyeknek anyaországukban is van kampuszuk, mindezt pedig többen a Soros György üzletember által alapított Közép-európai Egyetem ellehetetlenítéseként értelmezték.

Palkovics László oktatási államtitkár, illetve a kormány más képviselői többször is hangsúlyozták, a módosítás célja, hogy minden felsőoktatási intézményre vonatkozzanak azonos szabályok és a Közép-európai Egyetemet nem veszélyezteti a változtatás.

A CEU mellett az utóbbi két hónapban többen is kiálltak, például Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, 15 Nobel-díjas professzor, több száz amerikai és európai tudós, több hazai és külföldi egyetemi szervezet, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a felsőoktatási módosítás miatt Magyarországgal szemben.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Macronnál betelt a pohár, azonnali lépést akar Putyin hibrid háborújára válaszul

Franciaország Észtországgal, Lettországgal, Litvániával, Hollandiával és Lengyelországgal együtt új szankciórendszert javasol az Európai Unió számára az orosz dezinformációs és választási beavatkozási műveletek elleni küzdelem érdekében. A Bloomberg által látott tervezet szerint az orosz vonatkozású szereplők által végrehajtott destabilizáló tevékenységek száma nőtt Európában, és különböző hibrid eszközökkel aláássák a demokráciát, a stabilitást és a jogállamiságot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×