eur:
394.46
usd:
370.31
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Orbán: nő a családi adókedvezmény mértéke - a nap hírei

A családi adókedvezmény mértékének további emelését jelentette be a miniszterelnök. Nagy-Britanniában érvényben marad a legmagasabb fokozatú terrorellenes készültség. Elindult a Mount Everest csúcsára Klein Dávid. A nap legfontosabb hírei május 25-én.

Tovább nő a családi adókedvezmény mértéke - jelentette be a kormányfő. Orbán Viktor a Családok budapesti világtalálkozóján elmondta: 2018 a családok éve lesz, az új kedvezmények középpontjában a kétgyermekes családok állnak majd. Hozzátette: a kormány döntése alapján a jelzáloghitellel rendelkező családok a harmadik és további gyermekek esetén egy-egy millió forintot leírhatnak a tartozásukból, azt az állam átvállalja. A miniszterelnök közölte: a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyarok előtt is megnyílik a családtámogatási rendszer, jövőre már ők is kaphatnak a gyermek születése után anyasági támogatást, és az egész Kárpát-medencében jegyezhetnek babakötvényt is.

Keveslik a miniszterelnök által bejelentett családtámogatási intézkedéseket az ellenzéki pártok. Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő hiányolta az intézkedések fedezetét, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a bölcsődei férőhelyek bővítését már korábban bejelentette a kormány, mégsem történt semmi. Jakab Péter, a Jobbik szóvivője azzal egyetért, hogy demográfiai fordulat szükséges, de ehhez bérlakás program elindítását és a fizetések emelését javasolta. Szél Bernadett, az LMP társelnöke úgy reagált, hogy a mostani családpolitika csak egy szűk rétegre van szabva, ezért szintén szociális alapú lakhatási programot és tisztességes kereseteket tart szükségesnek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint százmilliárd forint lehet a gyermekvállalást ösztönző akcióterv jövő évi költsége. Lázár János a kormányinfón azt mondta: az intézkedések egy része, a diákhitel csökkentése, illetve a jelzálog-jóváírás 2018-tól lesz érvényes. Szólt arról is, hogy elfogadta Magyarország haderő-fejlesztési tervét a nemzetbiztonsági kabinet. Arról is beszélt, hogy nincs akadálya annak, hogy New York állam kormányzójával tárgyaljanak, de kapcsolatban állnak az Egyesült Államok kormányával is.

Megfelelő ütemben halad a Liget Budapest projekt, a teljes beruházás 2020-ra érhet véget - erősítette meg Baán László miniszteri biztos. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt: a kormány döntése szerint már nem lesz érdemi változás a fejlesztési struktúrában, a jövő évi költségvetésben 30 milliárd forint használható fel a beruházásokra. A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa arról is beszélt: hónapokon belül dönt a kormány a Közlekedési Múzeum új főépületének helyszínéről. Az év végén befejeződik a Szépművészeti Múzeum épületének felújítása, ahol 2018 októberétől lehet új állandó kiállítás.

Magyarországon is kiemelt lesz egy-egy rendezvény biztosítása, de a manchesteri terrorcselekmény után nem kell emelni a terrorkészültségi szintet - mondta a belügyminiszter. Pintér Sándor az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában példaként emelte ki a budapesti vizes világbajnokságot, a magyarországi Formula-1-es futamot és a nyári Sziget fesztivált. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke azt kérte, hogy a tárca a kiemelt biztonsági kockázatú rendezvényekre készítsen tájékoztatási tervet.

Érvényben marad Nagy-Britanniában a legmagasabb, kritikus fokozatú terrorellenes készültség - közölte a miniszterelnök. Theresa May elmondta: a hétfői, 22 halálos áldozatot követelő manchesteri merénylet ügyében jelenleg nyolc ember van őrizetben. A brit állami egészségügyi szolgálat legutóbbi közlése szerint 75-en továbbra is kórházban vannak, közülük 23-nak kritikus az állapota. Közben leállította a manchesteri rendőrség a merénylet vizsgálata során összegyűjtött bizalmas információk megosztását az amerikai biztonsági szolgálatokkal, miután az elmúlt napokban kiszivárogtak értesülések az amerikai sajtóhoz.

Minden NATO-tagországnak eleget kell tennie a védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeinek - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a NATO-tagállamok brüsszeli csúcstalálkozóján. Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára közölte: a szervezet csatlakozik az Iszlám Állam ellen harcoló, Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióhoz. Orbán Viktor kormányfő a balkáni bővítés fontosságára hívta fel a figyelmet és megerősítette, hogy Magyarország 2024-re a GDP 2 százalékára emeli a védelmi kiadásokat.

Meghosszabbította 9 hónappal a kitermelés-csökkentési megállapodást a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete. A nem OPEC-tag olajexportőr országok, élükön Oroszországgal, valószínűleg szintén vállalják a kitermelés további visszafogását. Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly decemberben egyezett meg arról, hogy fél éven keresztül az októberi szinthez képest január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést.

Elindult a Mount Everest csúcsára Klein Dávid a 7.200 méteren lévő táborból. Ha sikerül felérnie a 8.848 méteres magasra, akkor ő lehet az első magyar hegymászó, aki oxigénpalack használata nélkül ér fel a világ legmagasabb pontjára. Klein Dávid várhatóan pénteken napközben ér fel a csúcsra. Társa, Suhajda Szilárd rosszulléte miatt szerdán visszafordult, jelenleg az alaptáborban van.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×