eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orvosi hiányszakmák: itt van a toplista!

Orvosi hiányszakmák: itt van a toplista!

Felsorolták a legérintettebb városokat is. Több szakterületen országos mértékű az orvoshiány.

A legnagyobb orvoshiány Magyarországon az érsebészet területén van, de az alapellátásban dolgozó orvosok között is több mint 500 praxis tartósan betöltetlen.

Magyarországon jellemzően nem orvosból van kevés, hanem szakdolgozóból – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Világgazdaságnak. Egy most megnyíló uniós pályázat keretében összesen 7 milliárd 120 millió forint jut közfinanszírozott egészségügyi intézményekben dolgozó orvosok és szakdolgozók bérének fejlesztésére – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár. Az intézményi létszám bővítésére a közép-magyarországi régióban 1 milliárd 150 millió forintra pályázhatnak, a többi pénz pedig Magyarország további régióinak jut.

Magyarországon a háziorvosi praxisok között jelenleg 296, a fogorvosi praxisok között pedig 250 tartósan betöltetlen – ez derül ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Alapellátási és Ellátásszervezési Főosztályának adataiból. A szakorvosok között országosan és a fővárosban is

az érsebészet területéről hiányoznak a legtöbben.

Az orvoshiány dobogójának második fokán a gyermek- és ifjúsági pszichiáterek vannak, a harmadikon pedig a fül-orr-gégészek állnak.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ humán erőforrást monitorozó rendszerének adatai szerint 2015 végén 30 085 orvos dolgozott Magyarországon. A létszám az egyéb klinikai végzettségű egészségügyi dolgozók kivételével minden szakma esetében csökkent 2014-hez képest.

Országos orvoshiány van infektológusból, nefrológusból, sebészből és patológusból is.

A hiányszakmákban praktizáló orvosok átlagéletkora 53 év. Magyarországon Nógrád megyében van a legnagyobb gond, valamennyi alapszakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül. Jelentős orvoshiány van Hatvanban az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetben, a Bajai Szent Rókus Kórházban, Ajkán a Magyar Imre Kórházban és Zalaegerszegen a Zala megyei kórházban is. Mindezek mellett Orosházán, Egerben, Kisvárdán, Dunaújvárosban és Cegléden is gondot jelent, hogy kevés az orvos az egészségügyi intézményekben. 

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×