eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Így lehetne megvédeni a madarakat az áramütéstől

Így lehetne megvédeni a madarakat az áramütéstől

Évente több százezer, sőt akár félmillió madár is elpusztul az elektromos vezetékek áramütése miatt. Sokszor védett madár az áldozat. Hétvégén egy madárbarát férfi gólyája szenvedett halálos áramütést. Zokni egyéves volt.

Hétvégén egy dömösi madárbarát gólyája, Zokni pusztult el áramütés miatt, egy még 2010-ben készült becslés szerint azonban évente akár 168 ezer, de rosszabb esetben akár félmillió madár válhat elektromos vezeték okozta áramütés áldozatává – mondta a Magyar Madártani Egyesület szóvivője. Orbán Zoltán hozzátette: egyesületük már 40 éve küzd azért, hogy megtörténjen a vezetékek átalakítása.

„Két olyan vezetéktípus van, ami alapvetően problémát jelent a madarak és a természetvédelem szempontjából.

A legsúlyosabb gondot a középfeszültségű hálózat jelenti,

ez az, általában betonoszlopon futó fém kereszttartós vezetékhálózat, amelyek 55 ezer kilométer hosszan keresztül-kasul behálózzák Magyarországot. A hazai fehérgólyák 95 százaléka pedig a kisfeszültségű, lakott területeken húzódó áramhálózaton fészkel.”

Orbán Zoltán egy másik, szintén 2010-ben készült költségbecslésből is idéz: eszerint

akár 550 milliárd forintot is felemésztene, ha az ország teljes légvezeték-rendszerét földkábelre cserélnék,

ennél azonban jóval kevesebbe – külterületen 27-28 milliárd forintba – belterületen pedig hét és fél milliárd forintba kerülne - ha úgynevezett madárbarát oszlopfejeket és madárelterelőket helyeznének ki. Most egyelőre egy madárfaj védelme az, ami előremozdíthatja ezt az ügyet – tette hozzá a szóvivő.

„A legjobb az lenne, ha földbe kerülnének. A túzok élőhelyeken, uniós támogatással, hosszú évek óta ezt csináljuk. Ez azt jelenti, hogy a madarak nem ütköznek a vezetékeknek, mert azok a föld alatt vannak. A túzok ilyen szempontból egy esernyőfaj, az összes többi áramütést szenvedő madárfaj is megmenekül, ha föld alá kerülnek a vezetékek.”

Orbán Zoltán elmondta, a vezetékek madárbaráttá tétele világszerte probléma, és Európában sincs olyan ország, amely ebben élen járna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×