eur:
395.84
usd:
372.81
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ne együnk parlagfüvet!

Ne együnk parlagfüvet!

Az elmúlt években több parlagfűtartalmú termék is megjelent a piacon. A Szegedi Tudományegyetem kutatói egy állatkísérletben bizonyították, hogy a parlagfű fogyasztása agy- és vesekárosító hatású.

A parlagfű ugyan egy észak-amerikai növény, de gyógynövényként elsősorban Magyarországon ismert – mondta a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének docense. Csupor Dezső hozzátette, körülbelül száz éve került az ország területére az allergénként jól ismert növény.

„Az utóbbi öt-tíz évben kezdték gyógynövényként alkalmazni. Sok mindenre használják a daganatos betegségtől kezdve a cukorbetegségen át a méregtelenítésig, lúgosításig.”

Ne együnk parlagfüvet!

"Kutyaharapást szőrivel"

Olyanok is alkalmazzák, akiknek parlagfű-allergiája van, azt gondolják sokan, ha megeszik a növényt, a virág porától kialakuló allergia csökkenhet – jelezte a szakember.

„Az összes alkalmazás közül talán ez az, aminek lehet valami értelme, mert a légutakon kialakuló allergia elméletileg csökkenthető, ha szájon át visszük be az allergént. Ez azonban még nem teljesen felderített dolog, ráadásul ilyenkor nemcsak a virágport esszük meg, hanem a növény teljes föld feletti részét is, amiben lehetnek mérgező anyagok.”

Alattomos

A parlagfű fogyasztásának hosszú távú hatását patkányokkal végzett kísérletekkel vizsgálták.

„Azért patkányokkal, mert az életműködésük sokban hasonlít az emberéhez. Egy hónapig etettünk velük parlagfüvet, ez nem túl hosszas alkalmazás, de már ennyi idő alatt is tapasztaltunk olyan elváltozásokat, főleg a vese és az agy működésében, amely aggodalomra adhat okot. Működésbeli romlást figyeltünk meg.”

Csupor Dezső szerint ez arra hívja fel a figyelmet, hogy a hosszú időn keresztül fogyasztott parlagfű károsítja a szervezetet, de ez nem tűnik fel a fogyasztónak, mert nem lesz tőle hányingere, nem fáj tőle a feje, nincs rosszul, de például a veseműködése romlik. Az pedig csak tíz-húsz vagy még több év múlva okoz tünetet.

„Alattomos ez a fajta toxikus hatás, alattomosabb, mint, ami közvetlenül valamilyen tünetet vált ki.”

Az allergiára szedett allergén módszerét használják, például a méhcsípés-allergia kezelésére – mondta el a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének docense.

„A méhmérget megfelelő mennyiségben növelik a dózist, így elérhető, hogy egy idő után az allergia elmúlik. Ezt el lehet érni parlagfűpollennel is, de ahhoz tényleg csak a megfelelően tisztított és adagolt formájú pollent kell beadni.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×