Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hiánycikk lett egy nagyon fontos gyógyszer

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Akadozik az ellátás az országban egy, a zöld hályogra igen gyakran alkalmazott szemcseppből, a gyártó csupán a tényleges szükségletek kétharmadát tudja fedezni – tudta meg a Magyar Nemzet.

A lap olvasói jelezték, hogy az utóbbi időben sehol nem tudták megvásárolni a betegségükre felírt gyógyszert, mert a patikusok szerint országos hiány van belőle. Ezt több gyógyszertár is megerősítette a Magyar Nemzetnek. Néhány gyógyszerész azt feltételezte: a probléma oka, hogy az április 25-i budaörsi raktártűzben megsemmisült a szemcseppek egy része.

A lap kereste a szemcseppet forgalmazó vállalatot is, a cég azonban nem reagált megkeresésükre.

A forgalmazó arról tájékoztatta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, hogy az akadozás egy körülbelül másfél hónapja fennálló „európai globalizációs problémára” vezethető vissza.

Mint írták, a szűkített gyártáskapacitás miatt Európában minden ország egy központilag meghatározott mennyiséget kap a készítményből. Ezt a mennyiséget az anyacég rendszeresen és kiszámíthatóan küldi a hó elején Magyarországnak is, viszont ez

a tényleges szükségleteknek csupán kétharmadát fedezi.

Az azonban nem derült ki a közleményből, hogy miért gyártanak kevesebbet egy olyan gyógyszerből, melyre láthatólag egész Európában lenne kereslet.

Az OGYÉI arra kéri a gyógyszerészeket, hogy a kielégítő gyógyszerellátás érdekében ne készletezzenek, csak a tényleges szükségleteknek megfelelően, felírt vény birtokában rendeljenek a nagykereskedőktől.

patika

Rendelni azonban korántsem olyan egyszerű; több gyógyszerész ugyanis épp arról panaszkodott, nemcsak hogy nincs a termékből, de nem is tudni, mikor lehet egyáltalán rendelni belőle.

Volt, aki azt javasolta, helyettesítő terméket váltson ki a beteg, de mint kiderült, nincs ilyen szemcsepp.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakgyógyszerész elmondta: hivatalos helyettesítő hiányában folyamatosan kénytelenek visszaküldeni a betegeket a szemészetre.

A szakember kitért rá:

igen sok termékből van hiány, ebből a szemcseppből már a raktártűz előtt is az mutatkozott.

„Inzulinból sem lehet nagyobb mennyiséget rendelni; ha például 10 dobozt kérünk, van, hogy csak 5-öt kapunk, de az legalább helyettesíthető más készítményekkel” – mondta Patrik Zsuzsanna.

Szerinte előfordulhat, hogy sok, külföldről beszerezhető gyógyszert nem éri meg itthon forgalmazni, ezért tűnnek el a hazai piacról. Egyre nagyobb adminisztrációs terheik vannak például a forgalmazóknak, és új díjtételeket is bevezettek, amelyek miatt még kevésbé gazdaságos egy-egy termék behozatala.

Az OGYÉI hangsúlyozta:

a glaukómás betegek terápiája folyamatosan biztosítható Magyarországon.

A zöld hályog, más néven glaukóma jelenleg nem gyógyítható, a diagnosztizált állapotot szinten lehet tartani, például szemcseppes kezeléssel.