eur:
393.24
usd:
367.86
bux:
66111.65
2024. április 24. szerda György

Nem csak nálunk átvilágíthatatlanok a miniszterelnökök

Nem véletlen, hogy a rendszerváltozás óta egyetlen magyar miniszterelnök sem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon. És nem is példa nélküli ez a gyakorlat a világban - írta a Magyar Nemzet. Az átvilágításra jogállami módon valószínűleg nem is volna lehetőség.

Mások mellett a cseh és a brit miniszterelnököt, a német kancellárt, sőt az Egyesült Államok elnökét sem világították át - ez derült ki abból az összeállításból, amelyet a nemzetbiztonsági bizottság elnöke számára készített a Képviselői Információs Szolgálat.

Azért is érdekes ez, mert ahogy a magyar miniszterelnök, úgy az említett vezetők is korlátozás nélkül hozzáférhetnek a minősített (titkos) adatokhoz - írta a napilap.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke azt nem árulhatta el, a titkosszolgálatok mi alapján jelentették ki a testület múlt heti zárt ülésén, hogy "nem áll rendelkezésükre Orbán Viktorral kapcsolatban olyan információ, amely arra utalna, hogy a miniszterelnököt bárki zsarolná vagy zsarolhatná". A belügyminiszter tájékoztatása alapján ugyanis a kormányfőt nem kell átvilágítani. Sőt, nem íratnak vele alá titoktartási nyilatkozatot és személyi biztonsági tanúsítványa sincsen.

Az ügy előzménye, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a közelmúltban azt állította, látott olyan dokumentumot, amelyekkel zsarolható lehet Orbán Viktor. De azt nem árulta el, mik ezek.

Molnár Zsolt elmondása szerint jogállami módon valószínűleg több ok miatt sem lehet átvilágítani a miniszterelnököket. Ha például az érintett hivatalba lépése előtt a távozó kormány miniszterelnökének alárendelt titkosszolgálat világítaná át, az éppen olyan aggályos lenne, mint ha hivatalba lépése után történne meg a vizsgálat, azaz a "saját titkosszolgálatának" kellene döntenie arról, hordoz-e magában bármilyen nemzetbiztonsági kockázatot a frissen megválasztott kormányfő személye vagy sem.

Hivatalba lépése után a miniszterelnök viszont már nemzetbiztonsági védelem alatt áll, ekkor már a titkosszolgálatoknak és a terrorelhárításnak kötelessége figyelmeztetni a kormányfőt, ha a nemzet biztonságára veszélyes emberekkel tart fenn kapcsolatot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×