eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nem bírták szó nélkül a mentősökkel való viccelést

Az Országgyűlésben is szóba került a mentődolgozók bére, illetve az emberi erőforrások miniszterének ezzel kapcsolatos múlt heti viccelődése.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője már napirend előtti felszólalásában emlékeztette képviselőtársait, hogy az erőforrások minisztere, Balog Zoltán múlt héten a mentők napján a mentősök alacsony fizetésével viccelt, majd mindezért bocsánatot sem kért.

A szintén szocialista Szakács László interpellációjában pedig úgy látta, hogy a kormány átverte a mentődolgozókat, mert csupán nagyjából az ötödét adják annak béremelésnek, amit korábban az ágazatnak ígértek.

Arra a kérdésre, hogy miért nem fizetik ki a mentősöknek a bérét, érzi-e a felelősségét a miniszter, és mi az, ami már nem túl nagy ár ehhez, Balog Zoltán elmondta: a kormány jövőre plusz tíz százalékot tesz hozzá az egészségügyi béremeléshez a mentők számára.

"A mentődolgozók méltó megbecsülésében éppen az elmúlt napokban léptünk egyet előre, ez nem az első lépés, ez a második lépés, hiszen az egészségügyi béremelés már rájuk is vonatkozott és nem is az utolsó lépés, mert tovább fogunk haladni. A kormány a jövő évben nem 10 százalékot, hanem plusz 10 százalékot tesz hozzá ahhoz a béremeléshez, ami egyébként az egészségügyben nem csak eltervezett, hanem be is tervezett. Ez azt jelenti, hogy 3 év alatt 67 százalékkal növekszik átlagosan a mentőknél dolgozók bére. Ez 2019-ben az újabb ütemmel egyébként körülbelül 80 százalék lesz."

Szakács László reagálásában feltette a kérdést, hogy ha mindent megkapnak a mentősök, miért lesz tüntetés? Az ellenzéki képviselő nem fogadta el a tárcavezető válaszát, a parlament azonban 108 igen, 29 nem és 1 tartózkodó szavazattal jóváhagyta.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége május 31-ére hívta utcára a mentősöket. A szervezet elnöke Kusper Zsolt a demonstrációt azzal indokolta, hogy míg korábban 60 százalékos béremelésről volt szó az ágazati emelésen felül, meghökkentek a mentők napján, mikor az erőforrások minisztere csupán 10 százalékos többletről beszélt és azt is csak januárra ígérte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×