eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Bagdy Emőke: van visszaút a boldogsághoz

Az emberek egyéni boldogságát jelentősen befolyásolja a támogató családi közeg - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó klinikai szakpszichológus abból az alkalomból, hogy hétfőn van a család nemzetközi világnapja. Bagdy Emőke kiemelte, hogy az elmúlt száz évben alapjaiban változott meg a család hagyományos szerepe.

„Száz évvel ezelőtt az anya a gyermekek nevelésével és a családi tűzhely melegének biztosításával foglalkozott, az apa pedig kereste a pénzt, azaz eltartotta a családot. A polgárosodással, az elmúlt évszázad ötvenes éveiben

munkavállalási kényszerhelyzet állt elő a nőknél.”

Bagdy Emőke: van visszaút a boldogsághoz

Bagdy Emőke kiemelte, ez először a családon belüli élet hagyományos szerkezetében okozott változást, mert az anya nem tudta ellátni a korábbi szerepeit. A válások gyakoribbá válása miatt aztán csonka családok jöttek létre – mondta a klinikai szakpszichológus.

„Ma a gyermekek 25 százaléka él olyan családban, ahol vagy csak anya, vagy csak apa van.”

A házasodási kedv csökkenése tovább rontotta az esélyét annak, hogy a család mint szövetség, mint egység, a gyermek nevelésére rendeltetett szerkezet működni tudjon – fogalmazott Bagdy Emőke.

Eltűnőben a boldogság

A boldogságpszichológiával foglalkozó szakember hangsúlyozta, a kutatók az elmúlt ötven évben számos követéses vizsgálatot végeztek, arról, mi teszi az embert boldoggá.

„Nagyon megcsappant az individuális boldogság manapság.

Bagdy Emőke: van visszaút a boldogsághoz

Ezt csak a szeretetkapcsolatok okozhatják, amelyek első helyén a párkapcsolat és a család áll. Ezek mutatnak pozitív összefüggést a közérzeti, boldogság- és egészségtényezőkkel és a nyolcvan év feletti élettartammal.”

A visszaút megtalálásához Bagdy Emőke Hegel tanait ajánlja: „figyeljünk az eseményekre, a megszüntetve megőrzésre”. Vagyis őrizzük meg a régiből jót és emeljük magasabb szintre – mondta a klinikai szakpszichológus. Bagdy Emőke hangsúlyozta, a nők emancipációjával előállt új helyzetben az lenne méltányos, ha a nő segítséget kapna a gyermekszüléshez. De, mint a klinikai szakpszichológus megjegyezte, kapjon a munkában is olyan kedvezményeket, hogy örülni tudjon a női és asszonyi szerepének.

„Így segíteni lehetne a család szerepének helyreállását.

A férfi és a nő szövetségét elősegítő intézkedésekre volna szükség.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×