eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nem elégedettek a béremeléssel az egészségügyi szakszervezetek

Nem elégedettek a béremeléssel az egészségügyi szakszervezetek

A védőnők bérpótlékot kapnak, a mentők pedig béremelést - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Eközben az egészségügyi szakdolgozók kamarája és az ápolási egyesület sem elégedett a tervezett béremeléssel.

Bérpótlékot kapnak a védőnők – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető Lázár János.

"Most a kormány úgy döntött, hogy 33 ezer forint védőnői kiegészítő pótlékot vezet be az idén novembertől és ez 2018-ban is rendelkezésre fog állni."

A tárcavezető a mentők béremelésére is kitért.

"A garantált bérminimum-emelés 2017. január 1-jével érintette a mentősök egy részét. 3050 főt érintett a garantált bérminimum-emelés és érint 2018-ban is, 2018. január 1-jétől pedig az új életpálya jegyében 10 százalékkal fog emelkedni az eddigiekben elsoroltak fölött, tehát a garantált bérminimum-emelés fölött 10 százalékkal fog emelkedni a mentő-dolgozók bére az új életpálya-modell lépésének első állomásaként."

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, viszont úgy vélte, hogy

a mentődolgozók béremelési modelljét az egész ágazatra ki kellene terjeszteni,

mert ma ugyanannyit keres egy érettségi nélküli egészségügyi szakdolgozó, mint egy érettségizett OKJ-s végzettségű kollégája.

"A bérfelzárkóztatás-folyamat emeléseként kialkudott összegek elérték a minimálbér összegeknek a határait, éppen ezért jelen pillanatban számos foglalkoztatási körben ugyanazok a bérek, mint más ágazatokban megfigyelhető garantált bérminimumok, tehát ezt 161 ezer forint" - mondta Balog Zoltán.

A Magyar Ápolási Egyesület elnöke szintén nem volt elégedett a tervezett ápolói béremeléssel.

"A minimálbérhez kell viszonyítani az ápolói béreket

és a minimálbér emelkedésével az ápolói béreknek minden évben emelkedni kell. Egy kezdő ápoló fizetése a magyar átlagbért érje el" - mondta Bugarszki Miklós.

A kormány tájékoztatása szerint százszázalékos béremelés valósul meg az ápolók körében 2012 és 2019 között, ez azonban Bugarszki Miklós szerint legfeljebb lelassíthatja, meg nem fordíthatja az ápolók elvándorlását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×