eur:
395.05
usd:
366.06
bux:
65186.32
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Molnár Gyula: Áder János és a kormánypártok mutassanak példát

Molnár Gyula: Áder János és a kormánypártok mutassanak példát

Az MSZP elnöke nem látja reálisnak, hogy több tiszteletet adjanak egymásnak a politikai erők, felgyorsítaná az eurócsatlakozást, és ellenzi a reklámadó emelését – hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában. Molnár Gyula közölte: ősszel készül tárgyalni a többi baloldali párttal az együttműködésről.

Bár valóban jó volna, ha – Áder János köztársasági elnök felszólítása nyomán – a politikai pártok valóban több tiszteletet adnának egymásnak, ám előbb az államfőnek, illetve a kormánypártoknak kellene példát mutatniuk – vélekedett Molnár Gyula, az MSZP elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Ez olyasmi, mint amikor a nehézsúlyú bokszoló miután lenyom egy hatalmas sallert a pehelysúlyúnak, azt mondja, hogy béküljünk ki és tárgyaljunk.

Nem tárgyalni kell előbb, hanem előbb gesztust kell tenni. Azt mondom, hogy Áder János mutasson példát. Szólítsa fel például a Fideszt arra, hogy legyen érdekegyeztetés a munkavállalókkal, legyen újra Idősügyi Tanács – csak hogy párat mondjak – legyen érdekegyeztetés az önkormányzatokkal, és a politikai pártoknak ne diktátum legyen, hanem tárgyalás. Ezután azt mondom, hogy el lehet azon gondolkozni, hogy van-e értelme. Ma már persze reálpolitikus vagyok. Szerintem háromnegyed-egy év múlva olyan csatazaj lesz Magyarországon, hogy nemhogy a békés hangot, hanem gyakorlatilag a pofonok csattanását is el fogja nyomni az ágyúdörgés, így ezt ma nem látom reálisnak” - fogalmazott az MSZP elnöke.

Molnár Gyula: Áder János és a kormánypártok mutassanak példát

Molnár Gyula a kormány uniós politikáját kritizálva úgy vélte, hogy Európa nem arra tart, amerre a miniszterelnök jósolta, ezért – hogy Magyarország ne maradjon ki a szorosabb integrációból – sokkal intenzívebben kellene dolgozni az eurozóna-csatlakozáson.

„Mert az jelenthet garanciát arra, hogy a két sebességben mi nem a rükvercben, hanem az 1-es sebességben leszünk. Nem tudom kiverni a fejemből azt a gondolatot, hogy Orbán Viktor azért nem akarja ezt, mert a gyorsabban haladó Európának feltétele lesz például az európai ügyészség elfogadása, és valószínűleg nem akar beengedni ide európai ügyészeket” - mondta Molnár Gyula.

A baloldali pártok összefogását illetően a pártelnök a következőket mondta: „Úgy gondolom, hogy

mindenki próbálja meg a saját testtömeg-indexét növelni, mindenki érje el azt a súlyt, ami úgy érzi, hogy az számára a tárgyalási alap.

Akkor üljünk le, legyen ez egy ünnepélyes pillanat akár, és mondjunk igeneket és nemeket. Azt mondom, hogy ősz az a pillanat, amikor erre vissza lehet térni, addig mindenki gyűjtsön erőt. De az mindenki számára legyen világos, hogy a végén össze kell adni az erőket, mindenkinek kell adni valamit a szuverenitásából”.

A reklámadó emelésére vonatkozó előterjesztést elutasította az MSZP elnöke.

„Az MSZP általában nem támogatja azt, hogy ezen a média-területen további adminisztratív eszközökkel próbálják meg kordában tartani a számukra nem kedvező médiát” - jelentette ki.

Molnár Gyula hozzátette: a médiacégeknek is hozzá kell járulniuk az állam finanszírozásához, ám nem büntető alapon.

„Az MSZP-nek vannak szervezeti hiányosságai Debrecenben”

Az MSZP-nek vannak szervezeti hiányosságai Debrecenben – ismerte el a párt elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában a debreceni önkormányzati időközi választás nyomán. Molnár Gyula hozzátette: hamarosan létrehozzák a párt országos választási bizottságát, amely felülírhatja a szocialisták helyi szervezeteinek döntéseit.

Az MSZP jelöltje negyedik helyen, kevesebb mint 5 százalékos eredménnyel végzett nemrég a debreceni önkormányzat időközi választáson. Ezzel Molnár Gyula sem volt elégedett, bár hangsúlyozta, hogy hagyományosan jobboldali körzetet érintett a voksolás.

„Ez egy elbaltázott dolog volt,

ebben egyetértek. Szervezeti értelemben látom a feladatunkat, és azt a tanulságot nyilván levontuk, hogy a 2018-as választásra ezeket a dolgokat egyértelműen helyre kell raknunk” - véli az MSZP elnöke.

Molnár Gyula hozzátette, hogy a szocialisták helyi szervezetének vezetője a voksolás után lemondott, tehát elismerte felelősségét az ügyben.

„Szervezeti értelemben nagyon feszes ez a párt. Mindig azt a vicces mondatot szoktam mondani, hogy

ha össze lehetne hasonlítani a dolgot, akkor a Fidesz egy kaszárnya, mi pedig a másik k-betűs szó vagyunk.

Az a kérdés, hogy az ember melyikben tölt el szívesebben időt. Fájó szívvel mondom, hogy választási időszakban sajnos nincs helye a belső demokráciának. Úgyhogy Botka László megválasztása után belátható időn belül létre fogjuk hozni az országos választási bizottságot. Ez az a szerv, ami képes lesz arra, hogy a helyi szervezetek döntéseit felülírja” - közölte Molnár Gyula.

A szocialista párt május 27-én tartja következő kongresszusát, ám Molnár Gyula nem azonnal hozná létre a párt országos választási bizottságát. E testületet egyébként várhatóan Botka László vezetheti a párt miniszterelnök-jelöltjeként.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×