eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ókori görögöktől Horthy-ig - íme a történelem érettségi kérdései

Ókori görögöktől Horthy-ig - íme a történelem érettségi kérdései

Horthy-idézet, határon túli magyarok és a magyarországi cigányság is téma a mai középszintű történelem érettségi első feladatlapján. A vizsga második részében pedig az ókori görög hitvilágról, a második világháborúról, a tatárjárásról és a nehéziparról is kaptak esszéfeladatot a diákok - tudta meg az eduline.hu. Ma mintegy 74 ezer vizsgázó ad számot történelemtudásáról.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint ma történelemből középszinten 1.243 helyszínen 68.699 vizsgázó, emelt szinten 112 helyszínen 5.655 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

Első rész: rövid kérdések és válaszok

Az eduline.hu portál ismertetése szerint Julius Caesarral kezdődik az idei történelem érettségi első, rövid válaszokat igénylő feladatrésze. Kaptak a vizsgázók kérdést a középkori városokkal és Hunyadi Mátyás uralkodásával kapcsolatban is. Az egyik feladat a kora újkori európai kereskedelmi útvonalakkal kapcsolatos.

Szintén a rövid választ igénylő feladatok közt található egy grafikonos feladat a 18. századi demográfiai változásokkal és az Emberi és polgári jogok nyilatkozatával kapcsolatban. Van még 1848-hoz kötődő feladat, és sztálini diktatúrával, közelebbről a nagy ukrajnai éhínséggel (holodomor) kapcsolatos is.

A két világháború közti Magyarországgal kapcsolatban olvashatnak a diákok Horthy-idézetet, de szól feladat a berlini falról és a határon túli magyarság második világháború utáni helyzetéről. Az utolsó rövid válaszos feladat a magyarországi cigányságról szól.

Második rész: esszé

A középszintű történelemérettségi második részében négy esszéfeladatot kapnak a diákok, ezek közül azonban csak kettőt kell kidolgozniuk.

Az idén az ókori görög hitvilág, a második világháború, a tatárjárás és a nehézipar a második rész négy nagy témája - a vizsgázóknak azonban nem egy általános esszét kell írniuk, hanem a megadott forrásokat felhasználva a nagy témakör egy-egy részéről kell írniuk, a pontos feladatleírásokat csak a vizsga után közöljük.

A diákoknak egy rövid esszét (kb. 100-130 szó, tehát kb. 12-16 soros szöveg) és egy hosszú esszét (kb. 210-260 szó, tehát kb. 26-32 soros szöveg) kell megírniuk.

A feladatsor két rövid, egyetemes történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) és két hosszú, magyar történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) tartalmaz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×