eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gyógyszerek: kockázatok miatt nagy változás

Gyógyszerek: kockázatok miatt nagy változás

Nem lehet többet paracetamol tartalmú megfázás elleni készítményeket kapni a boltokban. A biztonságos alkalmazás érdekében ezeket már csak patikában lehet megvásárolni. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főosztályvezetője szerint az intézkedés csak a nagy hatóanyagtartalmú szerekre vonatkozik.

A paracetamol tartalmú készítmények egy részét már a csak gyógyszertárakban lehet megvásárolni – mondta el az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főosztályvezetője. Pallós Júlia hangsúlyozta, ezek főleg a magasabb hatóanyag-tartalmú szerek, az alacsonyabbak továbbra is elérhetőek a patikákon kívül.

A döntés okáról Pallós Júlia azt mondta, a magas hatóanyagtartalmú készítmények gyógyszerészi tanács nélkül kockázatot jelenthetnek.

„Óvatosságból, a nagyobb biztonság érdekében született a döntés.”

Gyógyszerek: kockázatok miatt nagy változás

A szakember hangsúlyozta, gyakori, hogy megfázás, nátha kezelésére nem csak egyféle készítményt használnak a betegek.

„A fejfájásra vesznek fájdalomcsillapítót, az orrfolyásra forró italport és akár még egy pezsgőtablettát is feloldanak. Lehet, hogy nem is veszik észre, hogy esetleg

mind a háromban paracetamol van.”

A gyógyszerész fel tudja hívni a figyelmet, hogy a paracetamoladagot össze kell adni a biztonságos alkalmazáshoz – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főosztályvezetője. Pallós Júlia hozzátette, szűk a határ, könnyű elérni a túladagolás mennyiségét. Az alacsonyabb hatóanyagtartalmú készítményekből többet lehet bevenni, így kisebb a kockázat.

Miért nem receptkötelesek?

„Nem kellő körültekintéssel minden gyógyszer veszélyes lehet.

Az egészségügyi ellátórendszer sem bírná azonban azt el, ha minden gyógyszer vényköteles lenne. Vannak olyan állapotok, például fejfájás esetén a gyakorló fejfájós, migrénes beteg meg tudja állapítani a roham érkezését, számára lehetőséget kell adni, hogy a gyógyszertárban fájdalomcsillapítót vásároljon.”

A patikákban nagyjából hússzor annyi gyógyszert adnak el, mint a benzinkutakon, de azt a gyógyszerforgalmat együttesen számolják – tette hozzá Pallós Júlia.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főosztályvezetője elmondta, bizonyos orrcseppek, gyomor- és bélrendszeri panaszokat enyhítő készítményeket továbbra is lehet gyógyszertáron kívül is vásárolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×