eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lovász László maradt az MTA elnöke - a nap hírei

Újabb 3 évre Lovász Lászlót választotta meg a Magyar Tudományos Akadémia elnökének a tisztújító közgyűlés. A torlódások megelőzésére átmenetileg felfüggesztette a kormány az unió által előírt szisztematikus ellenőrzést. Világméretű összefogást sürgetett a terrorizmus ellen az orosz elnök. A nap legfontosabb hírei május 9-én.

Megválasztotta a Magyar Tudományos Akadémia vezetőit az intézmény közgyűlése. A tudós testület elnöke újabb 3 évre Lovász László, főtitkára Török Ádám, főtitkárhelyettese Barnabás Beáta lett. A CEU ügyében a közgyűlés jóváhagyta Lovász László korábbi határozatát, amelyben azt kérte a kormánytól: fogadja el közvetítési ajánlatát és tegye lehetővé az egyetem további zavartalan működését Budapesten. Lovász László a közgyűlés után annyit közölt: a kabinet már válaszolt a felvetésre, de erről további részleteket nem mondott. Szólt arról is: módosult az alapszabály azért, hogy a jövőben növeljék a női kutatók számát.

Az unió által előírt szisztematikus határellenőrzés helyett átmenetileg célzott ellenőrzést vezetett be a határokon a kormány. Az indoklás szerint többórás várakozás alakult ki egyes határszakaszokon és félő, hogy a nyári időszakban ez megsokszorozódhat. Április 7-től az Európai Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell. A tagállamoknak azt kell megvizsgálniuk, hogy az utazó nem jelent-e veszélyt a tagországok biztonságára. Ha a módszeres ellenőrzések nagyon lelassítanák a légi, szárazföldi és tengeri forgalmat, akkor a tagállamok dönthetnek úgy, hogy célzott ellenőrzésekre térnek át.

Az idén 15 milliárd forintos kerettel folytatódik az uniós forrásban nem részesülő magyar nagyvállalatok beruházásainak állami támogatása - erősítette meg a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Mach-Tech ipari kiállítás megnyitóján elmondta: az elmúlt évben az eredeti 15 milliárd forint keret 25 milliárd forintra nőtt, és ha lehetőség van rá, az idén is nyitott a keret növelésére. Hozzátette: a program 2015-ös indulása óta 49 nagyvállalat több mint 70 milliárd forint kapacitásbővítő beruházásának elindítását segítette elő.

Műszerfejlesztésre, épületrekonstrukcióra vagy a betegek kényelmi ellátását javító beruházásokra pályázhatnak közfinanszírozott járóbeteg-szakellátók - jelentette be az egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán az ötmilliárdos keretösszegű, vissza nem térítendő támogatásról elmondta: a cél, hogy a betegek minél kevesebb időt töltsenek a drágább kórházi ellátás keretén belül, és egyre többen kapják meg a lakóhelyükhöz legközelebbi kezelést.

Megtagadta a Momentum által a CEU ügyében benyújtott népszavazási kérdések hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság. A hat kérdés a felsőoktatási törvény módosítására és a CEU további működésére vonatkozott. A bizottság szerint a kérdések nem egyértelműek, valamint a kifejezetten a CEU-ra vonatkozó kérdések hátrányosan érintenék a többi külföldi egyetemet.

Felfelé módosította az idei várakozásait a Richter a jelzettnél kedvezőbb első negyedéves eredmények után. Bogsch Erik a gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az euróban számolt árbevétel 5 százalékos emelkedésére számít a cég, míg februárban még 3 százalékot prognosztizált.

Tavaly 216 milliárd forint volt a hazai reklámköltés, ami 11,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot – közölte a Magyar Reklámszövetség. Az összesítés szerint 66 milliárd forint bevétellel az internet áll az első helyen, utána a televízió 56 milliárddal. A harmadik legnagyobb szegmens a nyomtatott sajtóé, amelynek 32,4 milliárdos hirdetési bevétele volt.

Világméretű összefogást sürgetett a terrorizmus, a szélsőségesség, a neonácizmus és más fenyegetések ellen az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a náci Németország felett aratott győzelem 72. évfordulója alkalmából megtartott moszkvai díszszemlén kijelentette: a második világháborúnak elsősorban a faji felsőbbrendűség bűnös ideológiájával szembeni elnéző magatartás, a világ vezető hatalmai közötti megosztottság miatt nem sikerült elejét venni.

A feszültségek ellenére is kész Törökország az uniós csatlakozási tárgyalások folytatására - mondta az államfő. Recep Tayyip Erdogan Európa Napja alkalmából közölte ezt. Múlt héten a török államfő még úgy fogalmazott: Ankara átgondolja a csatlakozás kérdését, ha Brüsszel nem nyit meg újabb tárgyalási fejezeteket.

Dél-Koreában a csaknem végleges adatok alapján Mun Dzsae In emberi jogi ügyvéd győzött az előrehozott elnökválasztáson. A rivális jelöltek elismerték a 64 éves liberális politikus győzelmét. Dél-Koreában azért kellett előrehozott elnökválasztást tartani, mert a korrupciós botrányokba keveredett korábbi elnököt, Pak Gun Hjét, márciusban felmentették tisztségéből.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×