eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Beiktatták Áder Jánost

Letette hivatali esküjét a márciusban újraválasztott Áder János köztársasági elnök hétfőn az Országgyűlés előtt.

Az ünnepélyes ceremónia a Parlamentben pár perccel egy óra után kezdődött a Himnusz eléneklésével.

Majd Kövér László, az Országgyűlés elnöke felkérte Áder Jánost, hogy mondja el esküjét.

A régi-új köztársasági elnök ezután ellátta kézjegyével a hivatalos okmányokat.

Áder Jánosnak a Házelnököt követően gratulált Orbán Viktor kormányfő.

Portré 

Áder János 1959. május 9-én született Csornán. Diplomáját 1983-ban az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerezte, majd jogi előadóként dolgozott a főváros VI. kerületében, 1986-tól

1990-ig pedig az MTA Szociológiai Kutatóintézetében volt tudományos munkatárs.

Ez idő alatt, 1987-ben részt vett a lakiteleki találkozón, a rendszerváltáshoz vezető út egyik fontos eseményén, 1988 áprilisában belépett a nem sokkal korábban megalakult Fideszbe és 1989-ben tagja volt az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalócsoportjának, illetve az Országos Választási Bizottságnak.

1990-től 2009-ig a Fidesz országgyűlési képviselőjeként dolgozott. Ezalatt több választáson is volt pártja kampányfőnöke, valamint különböző időszakokban a Fidesz alelnöke vagy ügyvezető alelnöke. Az 1998 és 2002 közötti parlamenti ciklusban házelnökként dolgozott, a következő ciklusban a Fidesz frakcióvezetője volt.

2009. június 7-én az Európai Parlament képviselőjévé választották, kezdeményezésére fogadta el az EP azt a határozatot, amely a cianidos bányászat uniós szintű betiltásának szükségességéről szól.

Miután plágiumbotránya nyomán Schmitt Pál 2012. április 2-án lemondott az államfői posztról, Orbán Viktor miniszterelnök Áder Jánost javasolta köztársasági elnöknek, amit a Fidesz-KDNP frakciószövetség egyöntetűen támogatott, így az Országgyűlés meg is választotta a posztra. Hivatalába május 10-én,

a magyar államfők közül a legfiatalabban (53 évesen és egy naposan) iktatták be.

Első államfői ciklusában nagy hangsúlyt helyezett a környezetvédelmi kérdésekre, ennek keretében új szervezeti egységgel bővítette hivatalát, csatlakozott Al Gore volt amerikai alelnök éghajlati cselekvési felhívásához, ő vezette a 2015 végén megrendezett párizsi klímakonferencián a magyar delegációt, 2016-ban pedig részt vett New Yorkban az ENSZ Vízügyi Elnöki Testületének alakuló ülésén.

Márciusi újraválasztása előtt az Országgyűlésben aláhúzta, hogy az elmúlt öt év megerősítette abban, hogy életünk központi kérdésévé kell tenni a teljesítményt, illetve szólt a jövő generációk iránti felelősség fontosságáról.

"Szomorú volt szembesülni a Föld szinte minden országára jellemző politikai nemtörődömség, kormányzati felelőtlenség, a rövid távú és rövidlátó kalmárszellem helyi és globális következményeivel."

Hivatali ideje alatt csaknem 80 külföldi utat tett. Első hivatalos látogatása 2012 júniusában Ausztriába vezetett. Ő az első magyar köztársasági elnök, aki hivatali ideje alatt – magánemberként - részt vett a csíksomlyói búcsún.

Államfőként 28 törvényt küldött vissza az Országgyűlésnek megfontolásra, ötöt pedig az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra. Egyik legvitatottabb döntése a Közép-európai Egyetemet is érintő felsőoktatási módosítás aláírása volt. Ezt Áder János nemrég, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban tartott előadásában részint a következővel indokolta.

"Egy ilyen kérdésben az alapkérdés az, hogy népszerű akarok lenni, vagy elvszerű."

A köztársasági elnök nős, négy gyermek apja, felesége – hivatását önként felfüggesztett – bíró.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×