eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk

Budapesten egész napos fesztivállal ünnepelték az Európa-napot - a nap hírei

Franciaországban az exit poll adatok szerint Emmanuel Macron nyerte meg a elnökválasztást. Németországban a közvélemény kutatások alapján a Kereszténydemokrata Unió nyerte a schleswig-holsteini tartományi választást.

Franciaországban Emmanuel Macron nyerte meg a elnökválasztást az urnazárás után közölt eredmények szerint. Az exit poll adatok alapján a függetlenként induló politikus a szavazatok 66 százalékát szerezte meg a második fordulóban. Ellenfele, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje elismerte vereségét. A 39 éves Emmanuel Macron egy éve hozta létre a magát a hagyományos jobb- és baloldali pártok fölé helyező Indulás! nevű politikai mozgalmát.

Németországban a közvélemény kutatások alapján a Kereszténydemokrata Unió nyerte a schleswig-holsteini tartományi választást. Az exit poll felmérések szerint az Angela Merkel kancellár vezette CDU a voksok 33-34 százalékát szerezte meg, 6-7 százalékkal megelőzve a Szociáldemokrata Pártot. Martin Schulz szociáldemokrata pártelnök elismerte a vereséget. A Zöldek a szavazatok 13 százalékát szerezték meg, a liberális FDP pedig 11 százalékos támogatást ért el.

Budapesten egész napos fesztivállal ünnepelték az Európa-napot, Magyarország uniós csatlakozásának 13. évfordulóján. Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője beszédében kiemelte: ez az esemény is azt jelzi, hogy bár sok a vita az unió jövőjéről, sikerül mindig kompromisszumot elérni.

Nemzetközi megemlékezést tartottak a felső-ausztriai Mauthausenben az egykori koncentrációs tábor felszabadulásának 72. évfordulója alkalmából. Az emlékparkban lévő magyar emlékműnél Latorcai Csaba helyettes államtitkár fontosnak nevezte, hogy a huszadik század diktatúráiról minél többet tudjanak a jövő nemzedékek. Hangsúlyozta: a magyar kormány jogi eszközökkel is fellép a kirekesztő eszmék, az antiszemitizmus és a gyűlöletkeltés ellen.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az őszinte szembenézés a múlttal megteremtette Magyarország újjáalakulásának lehetőségét. Varga Mihály, aki Budapest 2. és 3. kerületének országgyűlési képviselője, a pesthidegkúti német családok kitelepítésének 71. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen felidézte: a második világháború után, 1946 és 1948 között a kollektív bűnösség elve alapján több mint 200 ezer német nemzetiségű embert fosztottak meg magyar állampolgárságától, vagyonától, és telepítettek ki Németországba.

Az édesanyákat segítő állami támogatások fontosságáról beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence anyák napján elmondta: a kormány adókedvezményt nyújt a kisgyermekes anyákat foglalkoztató munkaadóknak, jövőre pedig megduplázza a költségvetésben a bölcsődékre jutó támogatást, hogy azokat az édesanyákat is segítse, akik minél hamarabb szeretnének munkába állni.

Az MSZP szerint Magyarországon nem válhat normává a fizikai erőszak alkalmazása. Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke arra utalt, hogy sajtóhírek szerint egy kormányzati rendezvényen a Fidesz egyik politikusa fizikailag is inzultált egy újságírót. Pénteken a 444.hu hírportál számolt be arról, hogy egy lakossági fórumról tudósító munkatársát az egyik Fideszes szervező, aki a 11.kerületi önkormányzat kabinetvezető-helyettese, nem engedte vissza a terembe, fenyegette, elvette telefonját és fizikailag inzultálta.

Jövő pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását idén először a Fitch Ratings. A cég egy éve, tavaly május 20-án emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, elsőként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül. A Fitch azzal indokolta a lépést, hogy javult a magyar gazdaság egyensúlyi helyzete és enyhült a sérülékenysége.

Összesen tízmillió euróval támogatja Olaszország az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Líbiában tervezett regisztrációs táborát. A világszervezet egy olyan tábor kiépítésén dolgozik, ahol a Líbiából Európába továbbmenni akaró migránsokat regisztrálnák, mielőtt még tengerre szállnának.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×