eur:
394.39
usd:
371.66
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Szél Bernadett: lefőtt a kávé a hagyományos politikának

Szél Bernadett: lefőtt a kávé a hagyományos politikának

Az országjárás hasznáról, a paksi népszavazásról és arról is beszélt az Arénában az LMP társelnöke, hogy mikor köszönthetne be Magyarországon új korszak.

Az LMP tovább folytatja az aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy a paksi bővítésről népszavazáson döntsenek az emberek. Szél Bernadett társelnök az InfoRádió Aréna című műsorában korrupciógyanús ügynek nevezte a beruházást. A pártját autonómnak tartja, és reméli, hogy a jövő évi választáson az emberek nem a kisebbik rosszra szavaznak majd.

Az LMP azt mondta korábban, hogy utcára fognak menni a paksi népszavazásért. Ezzel kapcsolatban Szél Bernadett elmondta: "Ismerek nyilvános kutatásokat, amelyek arról szólnak, hogy hogyan értékelik a magyarok a paksi bővítést. Ezek persze nem olyan kutatások mint amilyeneket az atomlobbi finanszíroz. Egyszóval látjuk: a magyarok tudják, hogy ez egy fontos beruházás, és ha lenne népszavazás, részt vennének azon. Mi pedig utcára fogunk menni, hogy a magyaroknak joga legyen arra, hogy népszavazáson dönthessenek a paksi bővítésről."

Hamarosan találkozunk szerte az országban

– mondta Szél Bernadett. Addig a Fidesznek egyetlen esélye van: a parlamenti plenáris ülésre vitt témán 199 embernek kell gombot nyomnia arról, hogy akarja-e, hogy a magyarok népszavazáson dönthessenek Paks II-ről. A politikus arra kérte az állampolgárokat, hogy figyeljék, melyik képviselő hogyan szavaz, mert szerinte aki nemmel voksol, az a nép ellenében van, aki pedig igennel, azok szeretnék, hogy a magyar embereknek valós hatalmuk legyen a saját országukban.

"Tudjuk, mire kell a kormánynak Paks"

Felvetődött a beszélgetésben, hogy Pakssal kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök azt mondja: a magyar emberek pontosan tudják, hogy a Fidesz atom- és Paks-párti, hiszen az előző választás előtt kötötték a szerződést, és az előző választási kampány nagy részben erről a választási kampányról szólt.

Ezzel kapcsolatban Szél Bernadett azt mondta, hogy az LMP már pontosan megértette ennek a projektnek a természetét. "Sokan kezdetben azt hitték, hogy csak két atomerőművi blokkról szól a bővítés. Mi az elejétől sejtettük, hogy itt hatalmas lenyúlásról van szó, de most már azt is tudjuk, hogy az EU-s támogatások kimerülésével innen akar pénzhez jutni az a kormány, amely egy hatalmas korrupciós gépezetet működtet a háta mögött. És ez a négyezerszer valahány milliárd forint – mert ugye még senkinek sem sikerült annyiért atomerőművet építenie, mint amennyit az elején mondott –

arra kell a kormánynak, hogy legyen egy batyu, amelyből etetheti a mögötte álló háttérhatalmat"

– fejtette ki  nézeteit a párt társelnöke. A politikus szerint mindezt az elmúlt években be is tudták mutatni.

Autonómnak tartja az LMP-t

Arra a kérdésre, hogy az újonnan megjelent Momentum átvette az LMP sündisznó-politikáját (vagyis hogy nem akarnak senkivel sem együttműködni), Szél Bernadett azt mondta:

az LMP nem sün,

pusztán csak nem vevők azokra a lejárt lemezekre, amiket már annyira jól ismernek az emberek ebben az országban. "Ezt sok mindennek lehet nevezni, én leginkább úttörő munkának nevezném."

Hozzátette: nem garancia, hogy ezzel kormányra kerülnek 2018-ban, de szerinte

ha az emberek egyszer meghozzák azt a döntést, hogy nem a kisebbik rosszra akarnak szavazni,

hanem becsületes embereket akarnak kormányon látni, olyanokat, akiknek van programjuk, elhivatottságuk, és már be tudták mutatni, hogy Magyarország érdekeiért képesek akár nemzetközi terepen is helyt állni, akkor szerinte alapjaiban fognak megváltozni a dolgok.

"Ha megszűnik ez a mostani hatalmas lopás, már azzal előrébb vagyunk. De ha olyan programok vannak, amelyek képesek az elmúlt évek fiaskóit kijavítani – és nekünk sok korrekciós törvényünk van –, és azokat meg lehetne valósítani, akkor szerintem egy új korszak köszöntene be" – mondta Szél Bernadett.

A következő választásokkal kapcsolatban a pártnak az a célja, hogy 106 jelölttel induljanak. "Hamarosan el fognak kezdődni a jelöltbemutatások, hogy a helyiek is megtudhassák, kik indulnak ott az LMP színeiben. Ennél fontosabbnak tartom azonban azt, hogy a közeljövőben a lehető legtöbb emberhez el tudjunk jutni. Én magam is már kétszer körbejártam az országot, és ezt azért tartom fontosnak, mert nagyon sokat tanultam eközben, és változtak dolgok a politizálásomban. Például sokkal inkább gondolom azt, hogy lefőtt a kávé a hagyományos politikai erőknek, és az emberek egy új irányba akarnak elindulni" – összegezte tapasztalatait a politikus.

Kifejtette: nincsenek könnyű helyzetben azok, akik az internetet kevésbé használják és a szabadabb helyeket kevésbé ismerik. "A média szerkezete is olyan, hogy nagyon nagy mértékben eltorzítja az üzeneteket. Már nagyon kevés olyan hely van, ahol valós információt lehet átadni magyar választópolgároknak. Ezt úgy is szoktuk mondani, hogy a sajtószabadság csökkent, a demokrácia szintje rosszabb Magyarországon." De hozzátette az LMP-nél ez nem azt jelentette, hogy bojkottálnak, kivonulnak a parlamentből vagy nem indulnak a választáson, hanem kreatív módszereket alkalmaznak és elkezdtek újfajta technikákat használni.

"Nem titkolt szándékunk, hogy a megyei jogú városokban megerősítsük a hálózatunkat. Pénteken például Szombathelyre megyünk, és ott leszünk frakcióülésen, utcai fogadóórán, fórumon, ezt fogjuk csinálni a következő időszakban."

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×