eur:
393.74
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Itt a 2018-as költségvetés

Itt a 2018-as költségvetés

A munkából élők költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét.

A költségvetés céljai változatlanok jövőre: a teljes foglalkoztatottság, a gazdasági növekedés fenntartása és a biztonság erősítése.

Az Országgyűlés várhatóan június 15-én tartja a jövő évi költségvetés zárószavazását. Az általános vitát május 17-18-19-én tartják, a bizottsági részletes vitaszakasz május 23-án, 24-én és 25-én lesz.

Az adókról

Több adónem is csökken jövőre. A kisvállalati adó 1 százalékponttal 13 százalékra mérséklődik.

2018 januárjában havi 35 ezer forintra nő a kétgyermekesek adókedvezménye, ennek nyomán Varga Mihály elmondása szerint évi 420 ezer forint marad egy átlagos kétgyermekes családnál.

A forgalmi adók közül kiemelte a halhús áfájának 5 százalékra csökkentését, valamint az internet és az éttermi szolgáltatások áfájának szintén 5 százalékra mérséklését.

Hozzátette, szinte minden terület nagyobb költségvetéssel gazdálkodhat jövőre, oktatásra 81 milliárd forinttal, az egészségügyi területre 102 milliárd forinttal, nyugdíj, családi és szociális kiadásokra 287 milliárd forinttal, a rendvédelemre 83 milliárd forinttal, gazdaságfejlesztésre pedig 205 milliárddal többet biztosít a büdzsé.

2018-ban folytatódnak az életpályamodellek alapján beígért béremelések. Ennek keretében jövőre

  • átlagosan 5 százalékkal nő a katonák és a rendvédelmi dolgozók fizetése,
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal foglalkoztatottjai 15 százalékos illetményemelés kapnak, elérve ezáltal az átlagosan 50 százalékos növekedést.
  • Lesz egy 5 százalékos bírói és ügyészi illetményalap-emelés,
  • és egy szintén 5 százalékos felsőoktatási oktatói, kutatói és tanári bérrendezés - sorolta az Index.

A nyugdíjakat az infláció mértékének megfelelően akarják emelni, ugyanakkor 2018-ban nyugdíjprémiumra is lehet számítani.

Az államadósságról

Az államadósság-mutató 2018. december végére tervezett mértéke 69,5 százalék a bruttó hazai termék (GDP) arányában, várható összege 28 043,6 milliárd forint - derül ki az Országgyűlésnek kedden benyújtott költségvetési törvényjavaslatból. A dokumentum szerint a devizaadósság részaránya 13 százalékra csökkenhet jövőre.

Az államadósság tervezett mértéke eleget tesz az alaptörvényben államadósság-mutató csökkenése követelményének, a 2017. év utolsó napján várható 71,4 százalékhoz képest.

A központi kormányzat hiányának és a lejáró forintadósságnak a finanszírozását piaci és lakossági forintkötvény-kibocsátások biztosítják a tervek szerint.

A lakossági forint állampapír-állomány 2018 végén várhatóan a központi költségvetés adósságának 24-25 százalékát teszi ki.

A tervezet szerint 2018-ban 1,817 milliárd euró nemzetközi devizakötvény, 273,6 millió euró belföldi devizakötvény, valamint 347,7 millió euró nemzetközi pénzügyi szervezetektől felvett hitel visszafizetése esedékes. 

Reakciók

A Jobbik értékelése szerint a kormány jövő évi költségvetési javaslata rendszerszinten nem hoz javulást a magyar gazdaság számára és a családok életét sem könnyíti mérhető módon.

  • Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján választási költségvetésnek nevezte az indítványt, s szerinte a családtámogatási formáknak "csak az Orbán, a Tiborcz és a Mészáros család" fog örülni.
  • A politikus a nyugdíjkompenzációról úgy vélekedett, a kormány a korábbi inflációs adatok alulbecslése miatt azt adja oda, ami korábban is járt volna.
  • Szóvá tette egyebek mellett, hogy megmarad a 27 százalékos áfa, maradnak az "egzotikus adófajták" és a bankok "simogatása", s nem rendezik a devizahitelesek helyzetét. Emellett egy átfogó otthonteremtési program elemeit is hiányolta az ellenzéki politikus.
  • A Jobbik alelnöke szerint a kormány túlbecsüli a jövő évre várható növekedést, s bázisadatok hiányában bele van kódolva a rendszerbe, hogy később módosítani kell a jogszabályt.
  • A javaslat sem a népességfogyást, sem a kivándorlási kedvet nem tudja kellő eszközrendszerrel csillapítani - összegzett Z. Kárpát Dániel.

Az LMP szerint nem a magyar dolgozókat vagy vállalkozásokat segíti a kormány a jövő évi költségvetésben, hanem az oligarchákat és a külföldi nagyvállalatokat. Erről a párt frakcióvezető-helyettese, Schmuck Erzsébet beszélt keddi sajtótájékoztatóján a 2018-as büdzsé beterjesztése előtt.

  • Bírálta, hogy érvényben marad az "igazságtalan és eredménytelen" egykulcsos személyi jövedelemadó rendszere, és miközben a családi adókedvezmény keretében nyújtott támogatás összesen mindössze 15 milliárd forinttal nő, a társasági adó csökkentése 150 milliárddal terheli a büdzsét, ami zömében a külföldi nagyvállalatoknak kedvez.
  • A politikus kedvezőnek ítélte a hal és az internet áfájának csökkentését, szerinte azonban ezek érdemben nem teszik jobbá az emberek életét.
  • Továbbra sem valósul meg ugyanakkor az LMP által hét éve szorgalmazott általános béremelés - jegyezte meg, hozzátéve: bár szükséges a minimálbér emelése, az bérfeszültséget eredményez majd, így elvándorlásra készteti az annál csak kicsivel többet keresőket.
  • Schmuck Erzsébet úgy összegzett: a 2018-as költségvetés nem segít a valóban rászorulókon, helyettük azoknak kedvez, akiknek nem lenne szükségük támogatásra.

Szerinte a kormánynak nincs terve arra, mi lesz, ha elapadnak az uniós források, és a büdzsé korai benyújtásának elhibázottságát mutatja, hogy azzal párhuzamosan az idei költségvetés módosítását is beterjeszti a kormány.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×