eur:
393.77
usd:
365.37
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kész a második kerítés, nem lesz harmadik

Kész a második kerítés, nem lesz harmadik

Elkészült a második kerítés a magyar-szerb határ teljes, 155 kilométeres hosszán. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára az InfoRádiónak elmondta, hogy a két kerítés a legnagyobb nyomást is képes lesz elhárítani és kibírni, ezért nincs szükség harmadik kerítés építésére.

Fogvatartottak és a büntetés-végrehajtás hivatásos dolgozói építették a teljes magyar-szerb határszakaszon a második kerítést – közölte Kontrát Károly.

„Ezzel megerősítettük a határvédelmet, így jelentősen csökken a magyar határra nehezedő nyomás, mivel elkerülik a magyar-szerb határt a migránsok” - jelentette ki az államtitkár.

Hozzátette: „fel kell készülnünk arra, hogy az eddigieknél is nagyobb migrációs nyomás alá kerül Magyarország."

„Elég csak arra gondolni, hogy idén jelentős mértékben megnövekedett az Afrikából Olaszországba érkező migránsok száma,

másrészt a nemzetközi embercsempész szervezetekkel szembeni harc gyakorlatilag eredménytelen, és nagyon bizonytalan az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás is” - sorolta az okokat Kontrát Károly.

„Ezen tényezők arra sarkallták a kormányt, hogy megerősítse a déli határ védelmét, hogy hosszútávra tudja biztosítani Magyarország, a magyar emberek biztonságát” - folytatta az államtitkár.

Kész a második kerítés, nem lesz harmadik

Elmondta, hogy a most átadott 155 kilométer hosszú szakasz 4,8 milliárd forintba került.

Hozzátette, hogy jelentős mértékben csökkent azoknak a száma, akik a magyar-szerb határon próbálnak átjutni. Március 28-e óta illegálisan senki nem tudta átlépni a határt.

A második kerítés megépítésének indokait sorolva elmondta: jelentősen nőtt a délről, Afrikából útnak induló migránsok száma. Olaszországban az év első négy hónapjában harmadával nőtt a migránsok száma, és a balkáni útvonal továbbra is aktív.

„A rendszerünknek pedig képesnek kell lennie arra, hogy az adott pillanatban is megállja a helyét, meg tudja védeni az országot”

- fogalmazott Kontrát Károly.

„Előre kell gondolkodni, előre fel kell készülni, előre kell megerősíteni a határvédelmet, mert a krízis pillanatában már nem lehet cselekedni. Ezért kellett megépíteni a második kerítést, és ezért kellett megerősíteni a határzárat” - véli az államtitkár.

Kontrát Károly közölte, hogy

nem tervezik harmadik kerítés felállítását,

mert úgy látják, hogy a második kerítés – kiegészülve a jogi határzár megerősítésével – a legnagyobb nyomást is képes lesz elhárítani és kibírni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×