eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tiszta vizet önt a kormány a kútba - de mennyiért?

Tiszta vizet önt a kormány a kútba - de mennyiért?

A 80 méternél nem mélyebb kutakat engedély és bejelentés nélkül lehet létesíteni, feltéve, hogy csak a házi vízigényt elégítik ki, a meglévő kutak után pedig nem kell fizetni - ezt a törvényjavaslatot terjesztette a kormány a parlament elé, írja a Napi.hu.

Egy tavalyi törvény előírta, hogy a 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutak fennmaradását bírságmentesen lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál 2018 végéig. Ez év márciusában a kormány honlapján megjelent egy belügyminiszteri rendelet tervezete, amely egy olyan űrlapot is tartalmazott, amely a telkeken lévő kutak kivitelezési, továbbá üzemeltetési és fennmaradási engedélyéhez kellett volna kitölteni, és még azt is meg kellett volna adni, hogy a tulajdonos naponta és melyik idényben hány köbméter vizet vesz ki a kútból.

A tervezett kútbejelentési kötelezettségre akkora volt a felháborodás, hogy a kormány illetékese közölte: visszalépnek tervüktől. Ezt iktatná most törvénybe is a kabinet, bár a törvénytervezetre még a parlamentnek is rá kell bólintania - írja a Napi.hu.

Továbbra is csak engedéllyel lehet - mélységtől függetlenül - kutat fúrni a karsztvízkészlet eléréséhez, illetve ha a vízkivétel nem házi, hanem gazdasági célt szolgál. A törvényjavaslat kitér arra is, hogy aki házi kút létesítéséhez, illetve fennmaradásához kért engedélyt múlt év június harmadika után, annak visszajár a befizetett illeték.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×