eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Még samponra sem marad pénzük - Nem éri meg a rabmunka

Az ellátási költségek és az esetleges egyéb tartozások levonása után a legtöbb rabnak gyakorlatilag semmi pénze nem marad a börtönben keresett munkabéréből - számolt be az ombudsman jelentését ismertetve a Magyar Nemzet.

A lap ismertetése szerint a fogvatartottak zsebében még annyi sem marad, hogy alapvető fogyasztási cikkeket, például tusfürdőt, sampont vásároljanak maguknak.

Ez igen nagy feszültséget szül a rácsok mögött, sokan megtagadják a munkát

– derül ki az ombudsman legújabb OPCAT-jelentéséből, amely a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönben tett látogatásának tapasztalatait összegzi.

A lap Székely László ombudsman jelentésére hivatkozva azt írta,

a börtönévek alatt végzett munka nem számít járulékalapot képző jövedelemnek,

így a börtönben ledolgozott évek sem számítanak bele a szolgálati időbe a nyugdíjjogosultságnál, ami az elítéltek szabadulása után hatalmas egzisztenciális problémához vezet

Az alacsony fizetéseket a Belügyminisztérium azzal indokolta az ombudsmannak, hogy a büntetés-végrehajtásnál foglalkoztatottak munkáltatásánál sajátos többletköltségek vannak, amelyek jelentős terhet rónak az állami költségvetésre. A szaktárca leszögezte, hogy a fogvatartottak által végzett munka eredménye még a ráfordított költségeket sem fedezi.

Székely László igazságos bérezési rendszer kialakítását sürgette, és úgy vélte a fogvatartottak szociális biztonságához fűződő jogával összefüggő visszásságot okoz, hogy a börtönben végzett munka nem számít bele a szolgálati időbe.

Ezért felkérte az emberi erőforrások miniszterét és a belügyminisztert, fontolják meg a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×