Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kisugárzási fagyveszély fenyegeti Magyarországot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Országszerte több helyen okozott fennakadást a közlekedésben az áprilisban szokatlan hideg idő és havazás, szerda délutánig 172 esetben riasztották a tűzoltókat, Kékestetőn estére 35 centiméterre nőtt a hóréteg vastagsága. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ugyanakkor közölte: az elmúlt napokban sehol nem alakult ki komolyabb fagypont alatti hőmérséklet, ezért a gyümölcsállományokban fagykár nem jelentkezett.

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) tudományos tanácsadója szerint sincs azonnali fagykárveszély, de felhívta a figyelmet arra, hogy ha hirtelen kiderül az ég, akkor fagyra lehet számítani, a gazdáknak szükségük lehet a védekezésre.

Apostol János szerint egyelőre nem tesz kárt a gyümölcsfákban a zord időjárás, a hosszú aszály után a gyümölcsfáknak még jól is jöhet a nedvesség. A szakember azonban felhívja a figyelmet a kisugárzási fagyveszélyre, mert ha hirtelen kiderül az ég, akkor fagyra lehet számítani, különösen, ha száraz légtömeg is érkezik.

Szerda délutánig 172 esetben riasztották a tűzoltókat országszerte, több mint felét a viharos szél és a havas, esős időjárás okozta károk miatt - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-nek.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint 80 esetben közlekedési baleset, 92-ben pedig leszakadt faág, kidőlt oszlop, vagy megrongálódott vezeték miatt kellett intézkedniük.

Elmondta azt is, az ország több megyéjében is az áramszünet okoz problémát. Bács-Kiskun megyében 24 településen nincs áram, ami 12 ezer fogyasztót érint, Csongrád megyében 6 településen szünetel az áramszolgáltatás, ez 1500 fogyasztót érint, míg Heves megyében két települést és mintegy 400 fogyasztót érint a probléma. Hozzátette, a szolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak, így egyre kevesebb települést érint az áramszünet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára a széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Több járásra a másodfokú riasztásokat is. Ahol ezek a riasztások vannak érvényben, ott akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések is lehetnek. További hét megyében szintén az erős szél miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

A sok eső miatt a fővárosban, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken 24 óra alatt 30 milliméternél is több eső hullhat. Szintén a sok eső miatt tizenegy további megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Az országban többfelé 20-30 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani. Az Északi- és a Dunántúli-középhegység magasabb részein 50 millimétert meghaladó csapadék is eshet. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt valószínű. A magasabban fekvő helyeken főként havazás várható.

Kékestetőn 35 centiméteres hóvastagságot mért szerda este az Országos Meteorológiai Szolgálat. Azt írták: a Dunántúli- és az Északi-középhegység vonulatain további akár 20-30 centiméter, a legmagasabb csúcsokon akár ennél több friss hó is hullhat.

Az időjárási körülmények miatt több úton is korlátozzák a járműforgalmat Mátraalmás és Mátrakeresztes térségében - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán kora este az MTI-vel.

Noskó Zsolt elmondta: Szuha és Mátraalmás között, valamint Mátrakeresztes közelében több mellékutat teljes szélességében lezártak.

A télies útviszonyok miatt szerdán kora estétől a rendőrség korlátozta a 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik forgalmát a Bakonyban, a 82-es és a 83-as főúton.

A korlátozást a 82-es főút Zirc és Nyúl közti szakaszán, valamint a 83-as főúton, Városlőd, Farkasgyepű és Bakonyjákó térségében vezették be szerda este hat óra előtt. Hozzátette: az érintett útszakaszokon a személygépkocsik és autóbuszok közlekedése engedélyezett, a korlátozás a 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsikra vonatkozik.

Az időjárási viszonyok romlása miatt lezárta a rendőrség a 82-es főutat Zirc és Bakonyszentkirály között szerda este - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője az MTI-vel.

Orosz Katalin elmondta: a hó miatt az út fölé hajló ágak leszakadása veszélyezteti a közlekedést, ezért szerda este nyolc óra előtt teljes szélességében lezárták a 82-es főutat Zirc és Bakonyszentkirály között. A forgalmat a rendőrség Dudar és Réde irányába tereli.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is gondot okozott a rendkívüli áprilisi időjárás szerdán, a Bükkben fák dőltek az útra, ezért több utat lezártak a forgalom elől.

Szabó Csilla, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel közölte, lezárták a bánkúti elágazás és Mályinka közötti útszakaszt, miként az ómassai elágazás és Mályinka közötti utat, a répáshutai elágazás és a megyehatár között utat.