eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma
Durva rekordokat döntött meg a csütörtöki időjárás

Durva rekordokat döntött meg a csütörtöki időjárás

A hóvastagsági és a nappali hidegrekord is megdőlt csütörtökön, északon továbbra is fagyveszéllyel kell számolni. A télies idő országszerte gondokat okozott, a viharos szél fákat döntött ki, a havazás miatt több út járhatatlanná vált, több helyen továbbra sincs áram. Az előrejelzés szerint pénteken száraz, napsütéses idő várható, de a hétvégén is lesznek mínuszok, és többfelé viharossá fokozódik a szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján azt írta: április 20-án 63 éves hóvastagsági rekord dőlt meg. Nagy területen hullott jelentős mennyiségű csapadék, sokfelé havazott. A korábbi hóvastagsági rekord 32 centiméter volt, Kékestetőn 1954-ben mérték. A hótakaró vastagsága csütörtök reggel Bakonybél-Somhegypusztán 33, Bükkszentkereszten 40 centiméter volt. Kékestetőn délután már 47 centiméteres volt a hóvastagság. A meteorológiai szolgálat "társadalmi észlelőinek" jelentése szerint

a Bükk-hegységben, Bánkúton 80-90 centiméteres a hóréteg.

Csütörtökön megdőlt az április 20-i legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord is. Ez korábban 0,2 fok volt, amelyet 1969-ben regisztráltak Kékestetőn. Most szintén Kékestetőn született az új napi rekord, mindössze mínusz 2,7 fokig melegedett a levegő.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt közölte: a rendkívüli időjárási körülmények miatt éjféltől délután öt óráig csaknem ötszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat, szinte fele-fele arányban balesetekhez, elakadt autókhoz, illetve kidőlt fák, leszakadt faágak okozta veszély miatt.

Hajdu Márton tájékoztatása szerint néhány település továbbra is nehezen megközelíthető, az ott élő embereket a katasztrófavédelem ellátta élelmiszerrel, illetve ahol erre szükség volt, a betegeket gyógyszerrel. Ugyanakkor

országszerte még mintegy 22 ezer fogyasztási helyen nincs áramszolgáltatás

- tette hozzá.

A közműhálózat sérülése miatt Heves megye több településén továbbra is szünetel az áramszolgáltatás. A rendkívüli időjárás miatt továbbra sem lehet közlekedni a Mátrán átvezető 24-es főút több szakaszán.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Bükkszentkereszten már részlegesen helyreállt az áramszolgáltatás, de a Répáshutára vezető út megtisztításán még dolgoznak. Az elzárt falut alapélelmiszerekkel ellátják.

Vas megyében harminchét településen okozott áramszünetet és szolgáltatás-kimaradást az ítéletidő.

Az E.ON Zrt. szóvivője kora este azt közölte az MTI-vel, hogy még huszonnégy településen van áramkimaradás középfeszültségű vezeték meghibásodása miatt. Egyházi Nikoletta azt mondta, hogy a legfrissebb adatok szerint a megyében 4800 fogyasztói helyet érint az áramszünet. Az OKF szóvivője Vas megyét érintően azt közölte, hogy a teljes hálózat helyreállítása és ellenőrzése várhatóan még két napot vesz igénybe.

Hajdu Márton tájékoztatása szerint Győr-Moson-Sopron megyében a legtöbb riasztás Sopronból érkezett, ahol a leszakadt faágak házak tetejét rongálták meg. Baranya megyében a Zobákpuszta és Hosszúhetény közötti útszakaszon délután is útzár volt érvényben. Komárom-Esztergom megyében megtisztították a Pilisszentlélekre vezető bekötőutat, így újra megközelíthető a korábban elzárt település.

A rendőrség helyzetképe szerint az országban egyetlen település nem megközelíthető, Répáshuta. Vas megye több településén sincs áram, ezeken a településeken folyamatos a rendőri jelenlét a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében - tették hozzá.

A Mátrában hullott jelentős mennyiségű hó járhatatlanná tette a 24-es számú főút több szakaszát,

ezért a mátraházi Mátra Gyógyintézet főigazgató főorvosa betegfelvételi zárlatot és látogatási tilalmat rendelt el.

A miskolci székhelyű Északerdő Zrt. arra figyelmeztetett, hogy életveszélyes a fák között tartózkodni a Bükkben és a Zempléni-hegységben, a télies időjárás miatt az erdőkben keletkezett és ezután bekövetkező károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen.

A korábban hófúvás és viharos szél veszélye miatt kiadott másodfokú figyelmeztetéseket, riasztásokat délután mindenhol visszavonták, illetve elsőfokúra mérsékelték.

A meteorológiai szolgálat délután a honlapján azt írta:

péntekre visszatér a tavasz.

Ugyanakkor főként északon fagyveszélyre hívták fel a figyelmet.

Azt írták: az elvonuló ciklon mögött péntekre virradó éjszaka északnyugat felől csökken a felhőzet, valamint a szél is mérséklődik, így a szélvédettebb északi és középső tájakon jelentősen lehűlhet a levegő. A felhős déli, délkeleti tájakon a sok felhő megakadályozza a fagy kialakulását. A legalacsonyabb hőmérséklet várhatóan az ország nagy részén 0 fok körül alakul. Nógrád és Heves megyében lesz a leghidegebb, arrafelé mínusz 4 és mínusz 2 fok közötti, a leginkább fagyérzékeny völgyekben akár mínusz 6 fokos minimum hőmérsékletet is mérhetnek.

A meteorológiai szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint pénteken is többfelé megerősödik a szél, de gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű.

A legmagasabb hőmérséklet 9-14 fok között valószínű.

Szombaton és vasárnap napközben ismét 15 Celsius-fok körüli hőmérséklet alakulhat ki, de a leghidegebb órákban továbbra is lehetnek mínuszok, illetve többfelé előfordulhat viharos szél.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×