eur:
395.27
usd:
365.64
bux:
65385.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagyobb béremelés lehet az egészségügyben

A korábban tervezettnél nagyobb mértékben növekedhet idén az egészségügyben dolgozók jövedelme; az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Egészségügyért Felelős Államtitkársága a Magyar Idők értesülései szerint már elkészítette az erre vonatkozó előterjesztést.

A lap keddi számában megjelent cikk szerint az államtitkárság előterjesztése az ápolókra, az orvosokra, a gyógyszerészekre és az egyéb egészségügyi dolgozókra is kiterjed. Emellett arra is javaslatot tesz a kormánynak, hogy a bérmegállapodás valóban ágazati legyen, vagyis attól függetlenül illesse meg az egészségügyieket, hogy ki a fenntartója a munkahelyüknek.

Az államtitkárság a Népszava információi szerint 26,2 milliárd forintot kér a szakdolgozók, 14,9 milliárdot az orvosok, 345 milliót a gyógyszerészek és 741 milliót a nem egészségügyi végzettségű dolgozók jövedelmének rendezésére, míg a gazdasági-műszaki területen dolgozókéra 6,6 milliárdot fordítana - emlékeztet a cikk.

A Magyar Idők információi szerint azonban összességében mintegy 40 milliárd forintról van szó, amelynek körülbelül a fele már rendelkezésre áll, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem vonja el a kórházaktól azt a 20,8 milliárd forintot, amit éves szinten az idén hatályba lépett járulékcsökkentéssel takarítanak meg.

A bérfelzárkóztatás a napilap szerint azért sürgető, mert enélkül semmivé olvad a tavaly megvalósított, többlépcsős ágazati bérfejlesztés. Ennek köszönhetően az egészségügyiek átlagbére már meghaladja a nemzetgazdasági átlagot, ám közben az egész munkaerőpiacon nőttek a bérek.

Az egészségügyi államtitkárság az elmúlt hónapokban folyamatosan egyeztetett az NGM-mel egy olyan egészségügyi bértábláról, amely visszaállítja a tavaly júniusi bérmegállapodás során kialakult tábla belső arányait az egyes bérkategóriák között. Idén az eredeti tervek szerint november 1-jétől további bruttó 100 ezer forinttal nőne a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek alapbére, a szakdolgozók pedig átlagosan 12 százalékos emelésre számíthatnának - értesült a napilap.

Az államtitkárság a bérrendezés szektorsemlegessé tételére is javaslatot tesz, amivel eleget tennének az ágazati sztrájktárgyalásokon hangoztatott érdekképviseleti követeléseknek is - olvasható a Magyar Idők keddi számában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Hatalmas naperőmű épül Tapolca mellett, kiderült néhány részlet

Tapolca mellett egy hatalmas, 60 MW beépített kapacitású, naperőmű épül, amelyet idén a második negyedévben helyeznek kereskedelmi üzembe, a beruházás 49-51 millió dollárba kerül – szúrta ki a Portfolio az amerikai értékpapírfelügyelethez (SEC) érkezett beadványban. A naperőművek magyarországi terjedéséről, a zöld áram termelési és elosztási kérdésekről is szó lesz a Portfolio április 11-i Vállalati Energiamenedzsment konferenciáján, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×