eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Íme a recept, hogyan oldjuk ki a városban felszedett stresszt az idegeinkből

Íme a recept, hogyan oldjuk ki a városban felszedett stresszt az idegeinkből

Mosolygó mama, életvidám papa, eleven gyerekek, kutyus, családi ház, kertvárosi környezet - sokak számára ilyen az idilli családi kép. Mindez pedig nem véletlen, hiszen a természet közelségének stressz-csökkentő hatása van – mondta el az InfoRádiónak Dúll Andrea környezetpszichológus.

Számos vizsgálat bizonyítja, hogy rengeteg pszichológiai előnye van annak, ha az emberek ténylegesen megvalósíthatják az álmaikat és ahogy az idilli családi képeken látni, kertvárosban élnek, önálló családi házban, kutyával – mondta el az InfoRádiónak Dúll Andrea.

Nem azért, mintha egy zajos városban nem lehetne élni, hiszen természetesen egy panelház 12. emeletén is lehet nagyon boldogan élni – tette hozzá a pszichológus -, de az ilyen jellegű helyzetekben azért sokkal jobban kell alkalmazkodnunk másokhoz.

A természet közelségének pedig valóban van tényleges stresszmentesítő hatása.

A természetnek úgymond restauratív hatása van, újjáépíti a pszichés mechanizmusainkat.

A színek, a formák, a levegő minősége mind olyan tényező, ami nem tudatosuló módon az idegrendszer háttéraktivitás-szintjét optimalizálja – mutatott rá a szakember.

Nagyon jól belövi tehát azt a fajta működési módot, amelyben az idegrendszer éppen annyira figyel, amennyire kell, vagyis

egy önkéntelen figyelmi állapotba kerül az ember. Ezt pedig rendkívüli módon pihentető.

Olyan mértékig, hogy a városban felszedett stresszt a természet szinte kioldja az idegrendszerből – fogalmazott a környezetpszichológus.

A természet tehát mindenképpen jó hatású, még nyomokban is. A legjobb persze az, ha egészen nagy dózisban kapjuk, de igazából akár a munkahelyünkön, akár az otthonunkban, akár a plázában 

már egyetlen élő növény is nagyon sokat képes tenni. Sőt, bizonyos kutatások azt mutatják, hogy még a növényekről szóló fotók is hatásosak

- mondta el Dúll Andrea.

Idősotthonokban például, ahol nem volt jó a kilátás, ezt azzal kompenzálták, hogy hatalmas, egész falas erdőket ábrázoló posztereket tettek fel a falra. Az idős emberek fiziológiai, testi és mentális funkciói pedig egyaránt jobbak lettek.

Tehát azt mondanám: ha nincsen sok, akkor a kevés is nagyon fontos és hasznos – fogalmazott Dúll Andrea.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×