eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Ijesztő hír a Parkinson-kórról

Ijesztő hír a Parkinson-kórról

Egy angol orvos és természettudós éppen 200 évvel ezelőtt, 1817-ben írta le a Parkinson-kór klinikai tünetegyüttesét. Csak Európában másfél millió ember érint ez a betegség, és kialakulásának okát egyelőre még nem ismerik. 2030-ra várhatóan megkétszereződik a Parkinson-kóros betegek száma.

Ma Magyarországon közel 30 ezer ember szenved Parkinson-kórban. A tünetegyüttes az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség, kialakulásának okát pedig egyelőre még nem ismerik – összegezte a DELTA Magyar Parkinson Egyesület elnöke. 

„A Parkinson-kór klasszikusan mozgászavar:

a beteg mozgása megváltozik, lassabb lesz, ügyetlenné válik egyik vagy másik keze. Bizonyos ritmikus mozgásokat – például hajmosásnál a ritmikus forgó mozgást – nem tudja jól végezni a beteg, és a fogmosás nem megy olyan jól, mint korábban. Nehezebben tudnak felállni a betegek, nehezen tudnak megfordulni az ágyban. Külön tünet a remegés, ami nem a Parkinson-kór velejáró tünete, de ha van, akkor nagyon jellemző” - sorolta a jellemző tüneteket Takáts Annamária.

Az egyesület elnöke hozzátette: a remegés csak a betegek egyharmadánál jelentkezik,

sőt, sokszor nem is mozgásszervi tünetekkel, hanem hangulatzavarral jelentkezik a kórkép.

Takáts Annamária azt is kiemelte, hogy

a Parkinson-kór ma már jól kezelhető betegség.

„A korszerű gyógyszeres és nem gyógyszeres metódusokkal, lehetőségekkel nagyon jó életminőséget tudunk fenntartani, sokáig önálló életet élhetnek, nagyon sokáig munkaképesek maradhatnak, és nagyon sokáig aktívak lehetnek a betegek a mindennapi családi életben” - közölte az egyesület elnöke.

Ijesztő hír a Parkinson-kórról

Takáts Annamária elmondta, bár a betegség a fiatalabbakat is érintheti, részben az átlagéletkor növekedésével a szakemberek azzal számolnak, hogy

2030-ra megkétszereződik a Parkinson-kóros betegek száma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×